Три морета, Радев

Кристалина Георгиева: На 1 евро, изразходвано за инфраструктура, се връщат 1,7 до 2,5 евро

Мащабен бизнесфорум се проведе в рамките на започналата днес в София Шеста среща на върха на инициативата за регионално сътрудничество „Три морета“.

В НДК президентът Румен Радев посреща президентите и правителствени ръководители от Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Словения, Австрия, Хърватия, Румъния, Гърция и Германия.

Участници са още управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, зам.-председателят на ЕК Маргрете Вестагер. Видеообръщение се очаква от президента на САЩ Джо Байдън.

В самият бизнес форум тази година участват над 400 представители от българския и чуждестранен бизнес.

Румен Радев ще има и двустранни срещи с президента на Германия и представители на големите корпорации“Гугъл“ и „Амазон“.

Инициативата е важна освен с политическото си значение, но и заради конкретните идеи и проекти за икономическо развитие, разработвани и обсъждани в Триморието. Специален Инвестиционен фонд с набрани малко над 1 млрд. долара, който средства подпомага съвместни проекти за развитие.

България участва във Фонда с 20 млн. евро и има три проекта, които иска да реализира: за разширяване на газовото хранилище в Чирен, модернизация на жп линията Русе-Варна и изграждането на тунел под „Петрохан“.

 

 

Инициативата „Три морета“ има много важен принос, защото набляга върху ключовата роля на инфраструктурата и свързаността за целия регион.

Изчислили сме, че на 1 евро, изразходвано за инфраструктура, се връщат 1,7 до 2,5 евро.

И това в дългосрочен план стимулира растежа. Това каза управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.

Георгиева акцентира върху три теми – икономическата прогноза за региона, ролята на инициативата „Три морета“ за подобряване на икономическата прогноза, и как от МВФ могат да помогнат на тази инициатива.

По отношение на икономическата прогноза – най-накрая се вижда „светлина в тунела“.

Това се дължи на смелостта на пишещите политиките в региона. И светлината е по-силна за страните, участващи в инициативата „Три морета“, отколкото за техните западни съседи, каза управляващият директор на МВФ. Защото очакваме, че 2021 г. регионът ще достигне равнището на БВП от 2019 г., с което изпреварва останалите държави от света, както се случи от 2015 досега. Растежът на БВП ще е 3,8 процента, което е двойно по-високо отколкото на 15-те /останали/ държави членки от ЕС, защото по-добре се управлява свиването на икономиката, породено от COVID-19. Дефицитът е 4 процента, което е наполовина на този на Западна Европа.

Очакваме да продължим да изпреварваме със средно 1,5 процента по-висок растеж спрямо западните държави членки на ЕС, посочи Георгиева. По думите й, това е добра новина, защото означава, че процесът на сближаване и конвергенция ще продължи, сближаването на доходите, както искат народите на тези държави.

Разглеждаме региона като такъв, който интегрира нисковъглеродни инвестиции, подходящи за климата.

Това е нещо много важно за конкурентоспособността и за привличане на инвеститори, и по този начин регионът ще стане по-силен да се изправи пред това, което ни предстои. Всички знаем за какво говоря – климатична криза, каза Кристалина Георгиева. Тя изтъкна също ангажимента към дигиталната свързаност.

Нещо, за което не говорим достатъчно, е ролята на социалната инфраструктура, каза Георгиева.

Пандемията ни научи колко е важно да обръщаме внимание на социалната инфраструктура. Как недостатъците в здравната система и образованието ни държат „заложници“. Нашият регион не е изключение в това отношение.

В инициативата NextGenerationEU нашият регион планира да задели по-голям дял инвестиции, насочени към наука и здравеопазване. Това означава дигитализация на училища, здравни системи, за бизнес сферата това означава засилена конкурентоспособност на нашия регион. Но не бихме си свършили работата, ако не направим инвестиции в научноизследователска и развойна дейност и иновации – за което призовава президентът Радев, отбеляза Кристалина Георгиева. Защото изпреварваме останалите по растеж, но изоставаме по инвестиции в тази сфера, добави тя. Половин процент повече дял на научноизследователска и развойна дейност в БВП ще донесе 5 процента ръст в дългосрочен план.

Ние в МВФ сме зад вас, имаме инструмент, който се казва „оценка на инвестициите в публична инфраструктура“, за да може да анализирате по-добре къде да инвестирате, отбеляза още тя.

- реклама -