Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева е европейската кандидатура за ръководител на МВФ

Кристалина Георгиева беше определена като кандидатът на Европа за следващ ръководител на Международния валутен фонд, пише Ройтерс.

Българката се конкурираше с още четирима икономисти, но до днешните последни кръгове на гласуване останаха само двама кандидати – тя и холандецът Йерун Дейселблум.

Дебатите продължиха 12 часа, като поне две гласувания не определиха кандидат, който да събере исканата подкрепа на 55 процента от държавите в Общността, в които да живеят поне 65 процента от населението на ЕС.

Последният кръг гласуване определи Кристалина Георгиева за победител, като Йерун Дейселблум я поздрави с избора минути след това.

Според АФП, 56 процента от страните в ЕС са гласували за Кристалина Георгиева, но изискването за квалифицирано мнозинство от държави, в които живеят 65 процента от населението на Общността не е било покрито. Държавите, подкрепили Георгиева живеят 57 процента от 500-милионното население на ЕС.

Сегашната председателка Кристин Лагард подаде оставка на като директор на МВФ за да поеме Европейската централна банка. Тя ще остане на поста до 12 септември.

Ръководителят на базирания във Вашингтон фонд винаги е бил европеец, макар в миналото големи и нововъзникващи икономики да са оспорвали тази практика. САЩ обикновено не предлагат кандидат, защото според неформална сделка с европейските партньори получават ръководството на Световната банка.

За да стане Георгиева директор на Международния валутен фонд, трябва да бъдат променени правилата, които изискват ръководителят да е под 65-годишна възраст, а българката скоро ще навърши 66 години.

През годините тя беше сред кандидатите за редица високи постове в международни организации. Тя беше кандидат да ръководи ООН, а миналия месец беше сред обсъжданите кандидатури за председател на Европейската комисия и председател на Европейския съвет.

Кандидатурата на Георгиева за ръководител на МВФ се разглежда като опит за умилостивяване на страните от Източна Европа в Общността, след като нито един представител от тях не получи някой от петте топ позиции в Евросъюза след изборите през май, пише Ройтерс.

С работата си в Световната банка Кристалина Георгиева изгради репутация на защитник на равенството между половете, както и на лидер в борбата срещу климатичните промени, допълва агенцията.

- реклама -