Кристалина Георгиева, МВФ, натиск, адвокатска кантора

Кристалина Георгиев била подведена от адвокатската кантора, която твърди, че е оказван натиск

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че адвокатската кантора „Уилмър Хейл“, автор на независимия доклад за евентуалната й роля в скандала с подправяне на данни за Китай по времето когато е била в Световната банка, е описала погрешно действията й.

В изявление пред изпълнителния съвет на фонда Георгиева заяви също, че от фирмата са я уверили, че участието й в разследването е конфиденциално.

Тя отхвърля заключението в доклада, според което е оказала натиск върху служители на институцията да манипулират данните, за да повишат позицията на Китай в класацията „Да правиш бизнес“.

По-рано изпълнителният съвет на Международният валутен фонд обяви, че е провел среща с Кристалина Георгиева.

В кратко изказване говорителят на фонда заяви, че бордът продължава да бъде поддръжник на „пълно, обективно и своевременно“ разглеждане на случая, затова се очаква да се събере отново в скоро време за ново обсъждане. Според агенция Ройтерс това ще стане в петък.

Според агенция „Блумбърг“ във финансовото министерство на САЩ, което е най-голеият акционер на МВФ, е проведено обсъждане дали да бъде поискана оставката на Георгиева.

- реклама -