Криптовалутите увеличават сметките за ток

Популярността на криптовалутите води със себе си и някои неприятни последици. Сред тях са повишената консумация на енергия, увеличаването на вредните емисии и… вдигането на сметките за крайните потребители, съобщава Ars technica.

След като Китай забрани добива на криптовалути,

САЩ се превърна в основна дестинация за „миньорите“. В страната има места с евтина енергия, които с охота приемат фермите за криптовалути, но се оказва, че това вече създава проблеми. Особено през периоди на пиково натоварване на електропреносната мрежа, когато хората масово използват електричество за отопление или климатици, както сега.

Много райони на САЩ вече изпитват затруднения

и са на ръба на претоварване на електрическите мрежи. На места дори се обмисля въвеждане на режими. Това вдига разходите за поддръжка и производство на електричество, което се отразява на сметките на всички. Оказва се обаче, че често основна причина за проблемите не са потребителите, а фермите за добив на крипто.

Група американски сенатори са призовали

Департамента по енергетика и Агенцията за защита на околната среда да изготвят нови регулации. Те трябва да задължат всички криптоферми в САЩ да докладват колко енергия използват и колко емисии генерират. Оказва се, че в момента само три фирми споделят такава информация и това не позволява адекватно управление и разпределение на усилията за поддръжка на енергийните системи.

В писмото си сенаторите добавят информация

и от проверка на американския Конгрес на седем от най-големите ферми за крипто в САЩ. Те планират да увеличат капацитета си с общо 230%. Само това увеличение ще е равно на консумацията на всички домакинства на Лос Анджелис взети заедно. Освен това и седемте ферми не са открили причина да изпълнят напълно искането на Конгреса за информация и са дали само ограничени данни.

Само три ферми са споделили приблизителни данни

за вредните емисии, които генерират. Общо те са отговорни за около 1.6 млн. тона годишно, което е равно на 360 000 автомобила и консумацията ще расте през следващите години. Затова сенаторите призовават релевантните институции да извършат преглед на правомощията си до 15-ти август т.г.

Огромната консумация на енергия влияе и на

обикновените хора, които нямат нищо общо с криптовалутите, казват сенаторите. Те дават за пример района Платсбърг в щата Ню Йорк. Още през 2018 г. сметките за ток там са се повишили с 300 долара заради фермите за криптовалути. Щатът предложи ограничения на добива на криптовалути, включително да не се активират електроцентрали с изкопаеми горива за тази дейност.

Цитирано е и проучване на Университета на Калифорния

в Бъркели, което посочва, че в щата Ню Йорк годишните сметки за ток са се повишили със 165 млн. долара за малкия бизнес и 79 млн. долара за крайните потребители, като причината са криптофермите.

Разбира се, фермите не смятат точно така. Само една компания, Bit Digital, е коментирала темата пред сенаторите. Тя е казала, че избира места в слабо населени райони с излишък на енергия и не се конкурира с крайните клиенти за електричество. В допълнителен коментар тя критикува писмото на сенаторите, като твърди, че то пропуска ползите на криптофермите, включително създаването на работни места и мотивирането на

по-масовото използване на енергия от възобновяеми източници.

Все още има много неясноти и данните не са достатъчни, за да се вземат адекватни решения, коментират сенаторите. Затова е важно да се въведат нужни регулации за изготвяне на подробни доклади, особено като се има предвид, че се очаква добивът на криптовалути да продължи да расте като обем и популярност.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено