Гебрев

В „Кремълския списък“ влязоха почти всички руски министри и някои от най-влиятелните бизнесмени

Американското Министерство на финансите включи в “Кремълския списък” имената на 114 държавни служители и ръководители на държавни компании, както и 96 олигарси

Позовавайки се на копие от документа ТАСС издава, че след политическите фигури в списъка са министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев, министърът на транспорта Максим Соколов, министърът на финансите Антон Силуанов, министърът на енергетиката Александр Новак, както и на природните ресурси и екологията Сергей Донской. Освен тях в списъка влизат и други важни правителствени фигури като вицепремиера Игор Шувалов, ръководителя на правителствения апарат Сергей Приходько, както и вицепремиерите Александър Хлопонин, Виталий Мутко, Аркадий Дворкович, Олга Голодец, Дмитрий Козак и Дмитрий Рогозин.

Едни от най-големите имена в авиацонната индустрия – Юрий Слюсар (президент на „Обединената авиостроителна корпорация“) и Виталий Савелев (генерален директор на най-големия руски авиопревозвач „Аерофлот“) също фигурират, заедно с президента на „Руските железопътни линии“ Олег Белозеров.

Сред олигарсите са най-богатият човек в цяла Русия и съсобственик на множество крупни металургични предприятия Алишер Усманов, нефтеният магнат Роман Абрамович, бившият руски сенатор Сулейман Керимов, създателят на „Лаборатория Касперски“ Евгений Касперский, ръководителят на най-голямата руска банка „Алфа Банк“ Петр Авен и управителят на управляващата компания „Интеррос“ Владимир Потанин.

Към техните имена са и тези на бизнесмени от руския петролен отрасъл като шефа на „Газпром“ Алексей Милер, ръководителя на „Лукойл“ Вагит Алекперов и вицепрезидента на компанията Леонид Федун, главата на „Русснефт“ Михаил Гуцериев заедно със сина си Саид Салам, както и други.

Въпросният списък бе представен в понеделник пред американския Конгрес и цели въвеждането на санкции срещу онези физически и юридически лица, които са сключвали крупни сделки със САЩ. Той е част от т.нар. Закон за противодействие на противниците на Америка посредством санкции (CAATSA).

От американското финансово ведомство подчертават обаче, че за момента имената от „Кремълския списък“ не са застрашени от никакви финансови или други ограничения, както и че сделките им с американците ще останат непокътнати.

- реклама -