Русия, военни, Украйна, граница, напрежение

Кремъл: Военното положение в Украйна може да доведе до ескалация в Донбас

Въвеждането на военно положение в Украйна може да доведе до ескалация на конфликта в отделни региони на страната и особено на югоизток. Това заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от световните агенции.

„Това е вътрешна работа на Украйна, но на фона на изборния процес, разбира се, ход, като въвеждането на военно положение, има специална и зле прикрита окраска. Също така обявяването на военно положение в редица региони може да донесе заплаха за ескалация на напрежението в конфликтните райони. Имам предвид югоизтока“, заяви представителят на Кремъл.

 Върховната Рада на Украйна утвърди въвеждането на военно положение в Украйна за 30 дни след инцидента в Керченския проток.

„За“ документа гласуваха 276 депутати. Украинският президент Петро Порошенко вдигна одобрително ръка след решението на Върховната Рада и заяви, че военно положение ще бъде въведено във всички гранични области на Украйна и в морската акватория на Черно и Азовско море.

Военното положение ще е в сила в граничните области с Русия – Виницка, Луганска, Николаевска, Одеска, Сумска, Харковска, Черниговска, Херсонска, както и териториалните води в акваторията Азов-Керч.

- реклама -