Кремъл отхвърли заповедта на съда в Хага да спре инвазията

Кремъл отхвърли заповедта на Международния наказателен съд на ООН Русия да прекрати военната инвазия в Украйна. Това става ден, след като съдиите в Хага обявиха решението си, предава България он ер.

„Не можем да вземем под внимание това решение“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той добави, че и двете страни – Русия и Украйна, трябва да се споразумеят, за да бъде изпълнено решението.

„В този случай не може да бъде получено съгласие“, каза Песков.

В сряда Международният наказателен съд в Хага

издаде разпореждане за незабавно прекратяване

на започналата на 24 февруари военна операцияна територията на Украйна. Заповедта беше издадена по искане на Украйна във връзка с твърдения за упражняване на геноцид. Тя беше приета с 13 гласа „за“ и 2 „против“.

Съгласно Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид съдът посочва две временни мерки. Първата е „Руската федерация незабавно да прекрати военната операция, започнала на 24 февруари 2022 г. на територията на Украйна“. Втората – двете страни да се въздържат от всякакви действия, които биха могли да задълбочат или разширят спора, или да затруднят решаването му. Това гласи съдебното решение, което по принцип е задължително за изпълнение.

Песков отбеляза, че делегацията на Москва в преговорите с Киев за прекратяване на бойните действия показва много по-голяма готовност за преговори от колегите ѝ

България и още 37 държави дадоха Русия на Международния наказателен съд

- реклама -