Алексей Навални

Кремъл: Няма причина да започва разследване на случилото се с Навални

Кремъл заяви, че е твърде рано да се определи дали руският опозиционен лидер Алексей Навални е бил отровен умишлено, след като германските медици заявиха, че резултатите от неговите тестове „показват отравяне“.

„Медицинският анализ на нашите лекари и германските абсолютно съвпада. Но изводите се различават. Не разбираме защо нашите германски колеги бързат. Веществото все още не е установено“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти.

Кремъл не знае също дали службите за сигурност наблюдават блогъра, който сега се лекува в клиника в Германия.

„Не мога да кажа нищо за наблюдение, нямам такава информация, не знам кой го следи, по какви причини“, каза Песков.

Говорителят отбеляза също, че държавният глава не може да бъде свързан с подобни действия. „Президентът не участва в наблюдение, оперативно-издирвателни дейности, как може да има отношение към това? Президентът има много задължения, много работа, особено в толкова труден период“, каза той.

Отговаряйки на въпроса каква е опасността за Навални от руските власти, Песков увери, че „няма опасност“. Той не отговори на въпроса дали Кремъл вярва, че случилото се с Навални е свързано с политическата му дейност.

Кремъл не вижда в момента причина да започне криминално разследване на ситуацията с Алексей Навални, заяви прессекретарят на руския президент.

„Първо, трябва да се открие веществото, да се установи какво е причинило това състояние. Тоест, трябва да има причина за разследването. Засега знаем само, че пациентът е в кома“, каза Песков.

Според него, ако бъде установен факт за отравяне с някое конкретно вещество, това ще стане причина за разследване. „Ако се установи веществото и ако се установи, че това е отравяне, тогава, разбира се, това ще бъде причина за разследване“, каза той.

Прессекретарят на президента на Руската федерация разкритикува Запада, че се опитва да представи версията за отравянето на Навални като единствената версия на случилото се. Песков изрази недоумение по повод версията, обявена в Германия за отравянето на Алексей Навални, подчертавайки, че причината за намаляването на нивата на холинестеразата все още не е установена.

Песков нарече обвиненията, че Навални може да е бил отровен по заповед на руското ръководство несериозни. „Това са обвинения, които не могат да бъдат верни по никакъв начин и са по-скоро, бих казал, излишен шум, така че нямаме намерение да приемаме това сериозно“, заяви говорителят на Кремъл.

- реклама -