Барбора Крейчикова
Снимка: twitter.com/rolandgarros

Крейчикова и Павлюченкова са на финал в Париж

Барбора Крейчикова и Анастасия Павлюченкова ще играят на женския финал в „Ролан Гарос“. И за двете това ще е шанс да спечелят първи трофей на сингъл от Големия шлем.

Крейчикова мина през изключително драматичен сблъсък с Мария Сакари. Чехкинята спечели след 7-5, 4-6, 9-7 с петия си мачпойнт. Двубоят продължи над три часа, като Сакара също имаше точка за мача, а и уникален шанс, че не загуби по-рано. Тогава съдията на стола грешно отмени решение на лайнсмена за топка в аут.

„Винаги съм искала да играя в такъв мач. Мач, в който и двете имаме шанс за победа и играем наистина добре. Жалко, че победителят е само един“, каза Крейчикова. Тя има две титли от Големия шлем на двойки. Освен това утре игра полуфинал и в турнира на двойки заедно с друга чехкиня – Катерина Синякова.

Крейчикова посвети победата на ментора си Яна Новотна. Новотна, бивша шампионка от Уимбълдън, почина от рак през 2017-а. Тя също така благодари на Ян Кодеш (двукратен шампион в Париж) и Мартина Навратилова (с 18 титли от Големия шлем), които гледаха от трибуните. „Благодаря на всичките си герои и на Яна, която гледа отгоре. Тя се грижеше за мен и наистина ми липсва. Заради нея съм тук и исках да го кажа ясно и силно“, заяви победителката.

Павлюченкова най-накрая разцъфна

Рускинята се справи след 7-5, 6-3 със словенката Тамара Зиданшек. 29-годишната Павлюченкова беше доминантна фигура при девойките, но така и не разгърна потенциала си. Тя има шест четвъртфинала в Големия шлем и 12 титли от WTA. И логично благодарение на по-големия си опит се справи с 23-годишната Зиданшек.

- реклама -