КНСБ издръжка семейство безлихвени кредити, ББР

Кредитният консултант Тихомир Тошев пред FN: Не се очаква нов мораториум върху кредитите

На 31 март изтича удължаването на мораториума, който даде възможност на гражданите и бизнеса да отсрочат плащанията си по кредити, които не могат да плащат заради кризата. Какво ще се случи сега с всички онези, които продължават да са неплатежоспособни, а дължат пари на банките? Кои са полезните ни финансови ходове в момента и какви заеми е изгодно да се теглят?

Отговорите търсим от известния кредитен консултант Тихомир Тошев.

Тихомир Тошев, банките, кредити, заеми, отсрочване
Снимка: bTV

Март месец приключва т.нар. втори кредитен мораториум, но влизаме в ново тежко затваряне. Може ли да очакваме трети и какво ще се случи ако няма ново удължаване?

– Аз не очаквам да има трети мораториум. Ако имаше такъв той щеше да бъде обявен по-рано, а и виждаме, че такава е практиката и в други държави в ЕС. Обявяването на трети мораториум всъщност не решава проблема, защото твърде дългото отлагане на плащанията по кредити по-скоро може да създаде риск, отколкото да подпомага вече системата. Очакванията тук са, че голяма част от хората ще се справят с плащанията по кредитите си, защото много от секторите, които бяха силно засегнати успяха да се реализират в друга посока, а и виждаме, че безработицата в България е доста по-ниска от средната в Европа. Като цяло успяхме да се справим малко по-добре от другите страни и затова не очаквам да има официален нов мораториум.

Но, има както бизнеси, така и много хора, чието финансово състояние не се подобри по времето на тази своеобразна „кредитна ваканция“. Как трябва да постъпят те?

– Наистина от понеделник отново ще има затруднени заради новото затваряне, но това не означава, че те на всяка цена да продължат да плащат. От април хората и бизнесите, които продължават да страдат от корона-кризата нямат доходи или са със силно намалели доходи, те трябва задължително още до края на този месец да се свържат с кредитиращата ги институция и да съобщят, проблемите при тях продължават и те не могат да започнат да обслужват кредита си както преди кризата. За тях ще се предложат индивидуални решения и варианти като допълнително разсрочване или структурирне на задълженията. Или пък друг инструмент, който да им помогне да се справят с това затруднение през следващите месеци. Така, че грешка ще бъде само ако стоим в къщи и се чудим какво да правим, да търсим решение – вариантите са това, свързваме се с банката, казваме каква е ситуацията и търсим ново решение как да се погасява кредита.

Как се отразиха двата мораториума върху доходността на банковия сектор?

– Ако погледнем банковите печалби те са спаднали много сериозно спрямо предходната година. Печалбите на банките намаляват, точно защото голяма част от кредитите (около 10 млрд) по тях има отложени плащания, при което планирания лихвен приход не се случва. Въпреки това мораториума беше много важен и полезен и за хората и за банките, защото той създаде този гратисен период за цялата система – банките да не се наложи да провизират повече заради тези неплащания по кредитите, а хората да могат да не плащат вноските си докато се справят с финансовото си затруднение. Затова и не случайно той се въведе почти по целия свят. Но, една година след тази криза ние виждаме, че икономиката пострада, но само в определени сектори. В други сектори пък са във възход. И ако погледнем данните, ще видим, че през 2020-а българите изтеглиха повече кредити от 2019 въпреки коронавирусът. Имаме ръст с 12% при ипотечното кредитиране и 5,6% при потребителските кредити.

И какво е обяснението ви?

– Точно с това, че много сектори не са засегнати. Знаем колко пострадаха сектори като туризъм, ресторантьорство, хотелиерство, магазините в търговските центрове. Но, пък видяхме други сектори, които получиха възход и получиха много по-сериозни приходи от предишните години като фармация, енергетика, IT сектора. Хората, които са заети в тези индустрии продължиха да си изпълняват планираните неща – да си закупят жилище, нов автомобил, ново обзавеждане и тн. – те не спряха да живеят и продължиха да потребяват и точно те формираха този ръст на кредитирането.

Да ви върна на намалената доходност на банките заради мораториумите. Възможно ли е те са се опитат да компенсират с вдигане на такси и лихви?

– Не очаквам подобно нещо. Вече мина една вълна на вдигане на таксите преди около месец, месец и половина. Тя беше основно за услугите, които се предлагат в офисите, а услугите, които са в мобилните приложения и интернет банкирането – някои дори намаляха, а други си останаха на същите нива. Това обаче не е заради падналата доходност, а заради поскъпването на услугата в офис, защото сега заради пандемията банките трябваше да направят допълнителни инвестиции за да защитят служителите и клиентите си в офисите си. Знаете, че банковите служители останаха на първа линия, дори сега при поредното затваряне отново бе подчертано, че банките ще са едни от малкото услуги, които продължават да се развиват дори в моловете.

За хората, които планират да теглят заем – какви кредити е най-изгодно да се взимат в момента – в евро или в лева?

– Продължават левовите кредити да са по-изгодни, макар, че при потребителското кредитиране има и по-изгодни оферти в евро. Но, българите предпочитат да теглят в лева, защото все пак доходите им са в лева. Важно е да кажем, че корона-кризата не повиши лихвите на банковите кредити и те останаха ниски. Дори в края на миналата година и началото на тази те слязоха още малко надолу. В момента лихвите по ипотеките са между 2-3%, между 4,5-6% по потребителските кредити и това генерира този интерес и ръст на кредитирането. Все пак аз казвам, че потребителите трябва да са много внимателни, тъй като виждаме, че несигурността продължава и прогнозите са, че ще се отървем от този вирус към началото на следващата година. Така, че важно е всеки да прецени добре възможностите си, дали има рискове неговите доходи да пострадат в следващите месеци и ако е сигурен в стабилността на приходите си, едва тогава да тегли заем.

- реклама -