Кредитен експерт пред FN: Защо бързите кредити са уязвими и как да се защитим след хакерската атака в НАП

Хакерската атака в НАП разпространи голяма част от данните на лица и фирми. Въпреки успокоението, че няма да има злоупотреби все пак се оказва, че бързите кредити са уязвимото звено, където срещу ЕГН, три имена и телефон могат да изтеглят пари от името на всеки. Причината-  част от фирмите отпускат дистанционно кредити.

Затова държавата обмисля да затегне контрола върху този вид кредити.

Може ли наистина някой да изтегли пари от наше име, без да знаем, как да се защитим и потърсим правата си – отговорите от кредитния експерт Тихомир Тошев.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че държавата обмисля да затегне режима на бързите кредити. Те ли са най-уязвими при този теч на данни от НАП?

Ако като цяло мерим нивото на уязвимост при кредитите – да, бързите са най-податливи на злоупотреби с личните данни. При тях се предоставя финансова услуга от разстояние, без човека да отива в офис. При банковите кредити, пробив не може да има – там всичко е лично, дава се лична карта и се ходи в офис.

Какви мерки могат да се предприемат, за да се защитят този вид кредити?

Трябва да има отделно законодателство, което да касае бързите кредити. Това от 7-8 години го казвам. То не е само в посока да предотвратим измами, но има нужда и от регулации относно таксите, които се вземат, да се премахне безумния таван на оскъпяването. Трябва ново законодателство, което да позволява фирмите да работят, но и да защитава максимално потребителите от такси поръчител, такса правно обслужване, такси посещение на дома. този сектор трябва да се регулира. Трябва да има и защити, за да няма злоупотреби с бързите кредити.

При констатирано вземане на кредит или съмнение за такова, без ние да знаем, как да проверим дали не са изтеглили пари от наше име?

Годишно всеки българин има право на безплатна справка в Централния кредитен регистър в БНБ за неговите кредити. Срокът за справката е 14 дни. Може на място в клонове на Народната банка да се подаде молба или по пощата да се прати. При спешна справка за 4 часа се плаща 20 лева. Има вече вариант и да се прави справка и по електронен път.

Как хората да си търсят правата при злоупотреба?

При злоупотреба да сигнализират полицията и да започне разследване. Прави се разследване и сверяване на подписи, така, че да се докаже, че друго лице е изтеглило кредита. При констатиране на престъпление и злоупотреба с кредит той се заличава от Централния кредитен регистър и тези хора вече не се търсят да погасяват кредита.

- реклама -