молове
сн. БГНЕС

Кражби в моловете: Търговците отчитат големи загуби

Кражби в моловете: Търговците отчитат големи загуби.

Търговците у нас не смогват да се справят с крадците по моловете. Всяка седмица сe регистрират стотици кражби и то само на територията на София.
Ако скоро сте били на шопинг, шансът непознатият човек до вас да е крадец, е голям. Анна Николова е мениджър на голяма верига спортни магазини. Виждала е всичко и малко неща могат да я изненадат.

„Добре облечени господа, майки с колички, цели семейства, заедно с децата. Бабата с детето. Имали сме всякакви крадци”, поясни тя пред NOVA.

„Това, което сме забелязали на охранителните камери е как си взимат дрехата, сгъвта я, прибират в торбата, със закачалката и чиповете и започват да си разглеждат най-спокойно в магазина”, обясни управителят на магазин Васил Миронов.

По-напредналите се информират от социалните мрежи, където се демонстрират похвати как да пазаруваме, без да плащаме с подръчни материали като с вилица или кука.

Само за секунди алармите могат да бъдат свалени с магнит от артикулите. Това се случва най-често в пробните.

Полицията е хващала дори организирани престъпни групи с няколко сака дрехи. По план трябвало да ги продадат, най-често в интернет и дори предлагали лична доставка на стоката. За две години са неутрализирани три такива.

Само за първите 4 месеца тази година полицията е установила 1435 кражби. От тях 1211 са разкрити. Въпреки това издадените присъди се броят на пръстите на едната ръка.

„Имаме 50-60 лица, задържани непосредствено след кражбата”, коментира  Витали Цветков, началник група в сектор “Улична престъпност”.
Анна твърди, че ръстът на загубите за една година в нейния магазин се равнява на 50% или 100 000 лева. Затова алармира:

„Обръщам се към родителите. Да обяснят на децата, че кражбата не е хубаво нещо и може да има сериозни последствия”, каза тя.

- реклама -