Абу Бакр ал Багдади

Краят на ИДИЛ: Лидерът на групировката ал Багдади с променена външност търси начин да напусне Сирия

Абу Бакр ал Багдади, лидерът на Ислямската държава, промени външния си вид и направи няколко неуспешни опита да избяга от Сирия в Ирак, съобщава ал-Араби ал Джедид, цитирайки източник в иракските сили за сигурност.

Крепостите на ИДИЛ са вече превзети, но никой не е открил лидера на групировката.

Според информацията на службите за сигурност той е в друг регион на Сирия, откъдето няколко пъти се е опитал да избяга в Ирак, но авиацията на международната коалиция и силите на Ал-Хаш ал-Шааби, действащи в граничната зона, го принудиха да остане.

Според източника ал Багдади „се движи главно в обикновени цивилни автомобили или таксита“. Напоследък той отказа да се ескортира от конвои, а охраната му „носи афганистански дрехи, които са различни от униформените“, каза източникът.

Багдади е намалил брадата си, и я боядисал червена.

Той страда от наднормено тегло поради заседналия начин на живот през последните две години, каза източникът. Докладите за елиминирането на ал Багдади са получени многократно през последните години, но не са потвърдени.

През август 2018 г. телевизионният канал Ал-Сумария, позовавайки се на източник от иракски разузнавателни служби, каза, че Ал Багдади е прикован към леглото, след като е бил сериозно ранен и всъщност не контролира групата.

- реклама -