Кръстова гора: там, където се сбъдват мечтите

Кръстова гора: там, където се сбъдват мечтите. Публикуваме пътеписа на Нина и Ели Александрови, които споделят изчерпателна инфмормация с увлекателен тон за вълнуващи български маршрути. За повече информация можете да ги последвате в Instagram.

Независимо дали вярвате в чудеса или не, ние всички имаме нужда от такива в някоя фаза от живота ни. Дали защото се молим за по-добра работа, за дете, за изцеление от болест или пък дори и просто за по-добър свят всеки от нас се обръща към по-висша сила.

Не те познавам и не знам дали си християнин, евреин, мюсюлманин или пък се кланяш пред спагетеното чудовище, но каквато и да е религията ти, искам да ти разкажа за това невероятно място в България, на което молитвите ти ще бъдат чути. Или поне така казват. Кой знае – може да попаднеш на най-страхотните спагети с кюфтенца в живота ти, след като го посетиш.

Имахме щастието да се потопим в това духовно изживяване по време на скорошното ни пътуване с едни от най-добрите травъл блогъри в България. Ето и всичко, което научихме:

кръстова гора

Стигане до Кръстова гора

Ако никога не сте ходили до Кръстова гора, не пропускайте тази част. Винаги съм казвала, че обичам да шофирам но този път, дори на мен успя да ми писне. Дотам се стига, след като се отклоните от основния път Пловдив-Пампорово, посока село Лъки. Трябва да следвате този знак:

кръстова гора

Малкият проблем е, че можете да видите табелата само ако идвате откъм Пампорово, така че горещо препоръчвам ползването на навигация. Този маршрут е вероятно и първия път, в който виждам Гугъл да греши така брутално. По пътя, който според тях ще отнеме 49 минути, ще ви се наложи да отбиете, за да пропуснете други коли както и да намалите заради влошени пътни условия толкова много пъти, че е по-вероятно да стигнете за около час и 10-20 минути. Това обаче в никой случай не трябва да ви обезкуражава.

кръстова гора

За Кръстова гора

Много малко вероятно е да живеете в България и да не сте чували за Кръстова гора и църквата Света Троица. Вероятно знаете и за Кръстовден – вечерта на 14-ти септември когато много вярващи се събират там, за да прекарат една нощ под открито небе. Вярва се, че тогава Господ лекува в съня. За съжаление не ми се струва много възможно на някой да му израстне изгубен крак или ръка (а как ми се иска да можеше!), но пък знам със сигурност, че красотата на това място може да излекува поне разбито сърце.

Това обаче съвсем не е единственото време, по което да посетите Кръстова гора и далеч не е единствената причина да отидете там.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено