Грета Тунберг

Кръстиха бръмбар на Грета Тунберг

Британският природонаучен музей в петък нарече мъничък, сляп и безкрил бръмбар на младата активистка срещу климатичните промени Грета Тунберг.

Насекомото с размери по-малко от един милиметър, е открито в кенийската столица Найроби през 60-те години.

Но остана безименно, докато не се намеси уважаемият научен сътрудник на лондонския музей Майкъл Дарби.

„Изключително съм впечатлен от работата на тази млада активистка и исках да призная изключителния й принос в повишаването на осведомеността относно проблемите на околната среда“, каза Дарби.

Тунберг, която все още е само на 16 години, доведе до прилив на енергия в движението срещу изменението на климата от началото на първите си училищни стачки преди една година.

Тя се превърна и в глобална икона на поп културата. По-рано този месец британската суперзвезда Диджей Фетбой Слим отдаде почит на Тунберг, като използва части от речта ѝ в Организацията на обединените нации в ремикс на хита си „Точно тук, точно сега“.

Но никога досега Грета не е била свързана с насекомо.

Макс Баркли, старши уредник в 146-годишния музей, каза, че „името на този бръмбар е особено трогателно“. „Подходящо е да се назове едно от най-новите открития на някой, който е работил толкова усилено, за да победи в естествения свят и да защити уязвимите видове“.

Музеят каза, че съществуването на бръмбара в огромната му колекция току-що е било открито.

Официалното научно наименование е Nelloptodes gretae. Той принадлежи към „бръмбарите от семейство Ptiliidae, което включва едни от най-малките насекоми в света“, се казва в съобщение на музея.

- реклама -