Shopping basket with fresh food. Grocery supermarket, food and eats online buying and delivery concept. 3d illustration

Краставици по 5 лв., а олио за 8 лв. – докога ще продължи поскъпването у нас?

Докога ще продължи поскъпването у нас и колко ще станат краставиците и олиото?

ЕЦБ и Федералният резерв печатат трилиони, за да помогнат на икономиката в момента и няма да спрат да го правят, защото има страхове от рецесия. Това коментира в предаването „Здравей България” икономическият анализатор Кузман Илиев.

„Когато имате

такива високи цени

на енергоресурсите, има тенденция за затваряне на фабриките на промишлеността. Стагфлация е комбинацията между сриваща се икономика и високи цени. В Германия растежът последното тримесечие на  миналата година беше на отрицателна територия. Ако и това тримесечие се потвърди, това означава, че страната е

дефакто в техническа рецесия.

В САЩ инфлацията е на 40-годишен връх”, обясни Илиев.

„Освен войната в Украйна, вече сме и в икономическа война”, смята бившият социален министър Лидия Шулева. „Промяната в положението в света е факт. Когато има икономическа война има и последици. Инфлацията е част от тези последици. Докога и как ще продължи тази война, зависи от това как ще продължи горещата война”, каза Шулева. Според нея докато не се успокоят нещата в Украйна,

не могат да се правят прогнози.

„Такива цени на петрола имаше преди няколко години. След това цените паднаха. Когато имаме такава ситуация, има и шокови увеличения”, коментира бившият социален министър. „Нека не предсказваме, че това ще е за постоянно. Въпросът е да не се създават излишни напрежения. В България има много големи неравенства. Когато има такива шокови промени на пазара, трябва да помислим за тези социални слоеве, които са в дъното на тези неравенства. Неминуемо трябва да се предвидят мерки за компенсация за тези хора”, смята Шулева.

Относно санкциите, наложени срещу Москва,

Кузман Илиев обясни, че те удрят както руснаците, така и европейските производители.  Освен това според него има проблем и с продоволствието. „Заради тази война ще видим в Турция, Близкия изток и Северна Африка глад. Там има имигрантски потоци, които може да тръгнат към Европа. Европейските фермери са в паника, защото не могат да вкарват соя от Аржентина, която забранява соята. Това са косвени проблеми от това, че светът се раздели на икономически блокове”, заяви Илиев.

„Плодовете и зеленчуците бележат 10% ръст

на цените на обща база. Транспортът се повиши с цените на горивата, нормално е цените да се повишат с 10-15 стотинки“. Това заяви за „Твоят ден“ управителят на най-голямата борса в Южна България – в село Първенец Цветомир Цанов.

От началото на войната в Украйна

тирове возят стока всеки ден на различна цена. „Краставиците и доматите се търгуват между 3,50 и 4,60 на килограм. Домати се внасят от Гърция и Турция – екстра качество са между 3 и 3,50, а краставици от Гърция струват от 2,50 до 3 лева, а българската от 4 до 4,50 лева“, споделя той.

Според него няма спекула, а цените

се покачват в рамките на нормалното. „Цената на краставицата е нормално да бъде около 5 лева. Бавно и постепенно цените да се покачват, до май месец очаквам при вносните стоки да има ръст с още 10-15%. В момента в България се произвеждат малки количества краставици и зелена салата, която ще бъде около 80 стотинки“, обясни той.

„Зърнените култури и слънчогледът

 бележат ръст заради това, че Русия и Украйна са най-големите износители. Това вдигна с 30% и цената на слънчогледа. Вече почти сме ударили тавана на цената на олиото. В Гърция и Румъния цената не е повече от 8 лева на литър, цената у нас няма да скочи повече от това защото има внос, а сме и производител на олио“. Това заяви за NOVA Васил Симов, изпълнителен директор на Софийската стокова борса.

По думите му на най-големия пазар

на олио – този в Ротердам, от 750 за тон преди войната, сега е около 1100 – има около 40% ръст. „Когато стоката я има по магазините, няма спекула, а повишаване на цената вследствие на засиленото търсене. Поскъпването заради войната в Украйна се усети най-вече в петрола – 20-30% за месец“, сподели той. Според него по-разумното пазаруване може да спре шоковото поскъпване на олиото.

„Нормално е брашното да поскъпне с 20%

и оттам да поскъпнат хляба и тестените изделия. Ние сме износител на пшеница, а не можем да ги изнесем. А идва и нова реколта, която ще бъде добра – 7 тона“, разкри Симов. И допълни, че ако Русия и Украйна продължат да изнасят зърнени култури с намалени темпове, ще се запазят високи цените на произведените от тях продукти.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено