Васил Папазов Мис България

Красотата убива? Защо застреляха шефа на „Мис България“ Васил Папазов през 1997 година?

12 декември 1997 година.

Шефът на „Интерсаунд“ Васил Папазов излиза в мразовитата зимна вечер от офиса си на столичния булевард „Черни връх“.

Отива към колата си – „Фолксваген Голф“, където установява, че предната му гума е спукана. Вади помпа от багажника и в този момент е прострелян в главата. Отзад, в тила!

Куршумът в тила е фатален. Вероятно Папазов е починал преди да падне на земята.

Съсед открива безжизненото тяло, а двигателят на колата още работи.

Мотив-Средство-Време

Убиецът е потънал в нощта. До ден днешен е неразкрит.

Хладнокръвен, пресметлив и организиран. Това е неговият профил.

На местопрестъплението е намерена една гилза от 9-мм пистолет. Разследващите смятат, че килърът първо е спаднал гумата на автомобила, а след това си е конструирал убийството, така щото да не бъде обезпокояван.

Както казахме – потъва в нощта. И така вече 22 години. Студено досие.

Основна версия, върху която работят разследващите е конфликти и интереси, свързани с работата на Папазов.

Защо? Кой е Васил Папазов?

Васил Папазов е „артмен“ – композира, аранжира, музикален продуцент. Води няколко известни западни групи в България.

Когато през 1989 година излиза прословутият Указ 56, който разрешава до нейде частния бизнес, Папазов се захваща с организиране на конкурси.

Папазов регистрира дружеството си „Интерсаунд“. Дейността на фирмата обхваща почти целия развлекателен бранш – импресарска и рекламна дейност, организиране на концерти, ревюта и фестивали, обучение на манекени и фотомодели, продуциране и мениджмънт в областта на музиката, балета и атракционния театър, производство и трансфер на модни стоки и технологии, организиране на конкурси за красота, включително и „Мис България“.

Обаче…Вероятно не е сам на пазара.

През 1994 година, по време на конкурсът „Мис България“, в зала „Универсиада“ е извършен първия атентат у нас. Не някъде другаде, а в тоалетната на залата. Тогава загива дядото на една от участничките. В този момент шоуто е прекратено, само, за да бъде проведено на другия ден.

Задържан е Росен Николов, който по това време води спорове с Васил Папазов за името “Мис България”, но по-късно е освободен, въпреки, че по дрехите му са открити натривки от взрив.

Николов престава да е фактор в модните среди, разболява се от шизофрения и започва да тормози известни красавици.
Друг популярен противник на Васил Папазов е шоуменът Пламен Митрев, който в момента на убийството е арестуван за изнасилване.
Той е ранен при престрелка с бодигардове от охранителна фирма при опит да освободят четири отвлечени манекенки, които в продължение на няколко дни били принуждавани да задоволяват плътските страсти на Митрев и неговите хора. 
Конфликтът между Папазов и Митрев датира от началото на 1995 г., когато Митрев води в България представителя на парижката модна агенция „Метрополитен“ Пиер Бушон и е пребит в дома си. Тогава Митрев обвинява Папазов, че е изпратил биячите, за да го сплаши. Папазов пък твърди, че Бушон е самозванец.
Папазов е бил в обтегнати отношения и с шефката на модна агенция „Визаж“ Евгения Калканджиева, твърдят запознати. Между двамата прехвърчат искри, когато конкурсът на Калканджиева „Кралица на красотата – България’97“ не е признат от централата във Виена. Победителката в него не замина на световните финали. За сметка на това в надпреварата взимат участие фаворитките на Папазов от конкурса „Супермодел’97“.
Дали зад убийството на Папазов стоят бизнесинтереси, преразпределние на пазара или нещо друго… Историята мълчи и до днес.
- реклама -