метро
сн. БГНЕС

Вижте новите красиви машинистки, които управляват московското метро – СНИМКИ

Московското метро съобщи, че е наело първите машинистки, откакто миналата година бяха премахнати противоречивите правила, забраняващи жените да заемат определени работни места.

Градските транспортни власти приветстваха „първите машинисти на електрическите влакове“, което бе обявено като нова ера в метро историята на Москва.

Дванадесет красавици се присъединиха към мрежата на руската столица на 1 януари 2021 г.

сн. БГНЕС

Московското метро спря да наема жени за машинисти в началото на 80-те години. Последната жена, на която беше поверено управлението на влак в метрото, напусна през 2014 г.

Професията беше добавена към списък с работни места, които изискват твърде големи физически възможности или са опасни за жените.

Тя обаче беше премахната от този списък – заедно с работни места, включително шофьори на камиони и шкипери на кораби – след като голяма част от физическите аспекти на позицията станаха автоматизирани.

сн. БГНЕС

В съвместно изявление в неделя кметът на Москва Сергей Собянин и транспортният отдел на града заявиха, че 12 от 25 жени, присъединили се към мрежата, са завършили обучението си, получили са разрешителни и са готови да „возят първите си пътници“.

Жените машинисти имат възможност да избират униформата, в която се чувстват най-добре, в зависимост от това „с какво им е по-удобно да управляват влака – в пола или в панталон“, се добавя в изявлението.

- реклама -