НСО

Красимир Янков: Учудващо е, че Нинова предлага актуализация на бюджета

Процедурата отнема поне 30-40 дни, а това е против исканията на протестиращите, отбеляза той.

Депутатите прекратяват ваканцията си и се събират на извънредно заседание в четвъртък – 13 август. То ще започне в 9.00 ч. Инициативата за него беше на БСП, които събраха необходимия брой подписи за свикването му.

По предложение на левицата заседанието включва две точки – актуалицация на бюджета във връзка с коронавирус кризата, както и изслушване на премиера Борисов и вътрешния министър Христо Терзийски за насилието над журналисти и протестиращи по време на Националната конференция на ГЕРБ миналата седмица.

„Дневният ред на утрешното извънредно заседание на парламента е озадачаващ. Учудващо е, че Корнелия Нинова предлага актуализация на бюджета. Знаете, че една такава актуализация отнема поне 30-40 дни. Това е против исканията на хората, които искат оставка“, коментира депутатът от БСП Красимир Янков в ефира на NOVA.

По думите му едната такава процедура ще даде възможност на правителството да претендира, че е обществено значимо.

„То бива легитимирано в това време. Минава тази актуализация и влизаме в процедурата за бюджет за следващата година“, посочи Янков.

Той отбеляза, че именно това не било обмислено в искането за дневен ред.

„Това ме кара да имам своите основания да мисля, че заседанието не е съобразно с исканията на хората, които настояват за оставка“, каза още Янков.

Според него такава актуализация е трябвало да се случи много отдавна.

„Предстои период, в който обществото ще е разделено. Част от народа е на улицата. Това, което трябва да се реши е как да бъде успокоена тази обстановка“, коментира още депутатът от БСП.

Красимир Янков е един от петимата претенденти за лидерския пост в БСП, а изборът ще бъде направен на 12 септември. Социалистът е и един от 100-те, които поискаха вчера с подписите си спешно свикване на извънреден пленум на партията. Подписката е подкрепена от мнозинството членове на Националния съвет, който наброява малко над 180 социалисти.

„Такова заседание има отказ да бъде свикано от Корнелия Нинова“, заяви Янков. Той припомни, че до края на тази седмица задължително Изпълнителното бюро трябва да насрочи пленум, „защото иначе уставът ще бъде нарушен“.

Янков каза още, че преди два месеца членове на пленума са направили опит да проведат заседание, но тогава Корнелия Нинова изтеглила от него членовете на ИБ, за да няма кворум и легитимност.

- реклама -