сн. БГНЕС

Красимир Вълчев: Засега имаме повече заболели учители от COVID-19, отколкото ученици

Само 98 са децата и учениците, които са с положителни тестове за коронавирус от началото на учебната година. Това означава средно дневно 5 заразени, което е шест пъти по-малко, отколкото общия брой заразени на 100 000 или 10 000 души измерени, или имаме много ниска средна заболеваемост при децата. Средно дневно в последните дни имаме 200-250 заразени общо в страната. Учителите с положителни проби са малко повече – 138, това пак е за 20 дни, средно дневно имаме по 6 учители, които са заразени с коронавирус, каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, след като отговори на актуални въпроси в парламентарната образователна комисия.

„Засега имаме повече заболели учители, отколкото ученици, но целта ни е максимум присъствено обучение и да не затваряме образователната система“, обясни министър Красимир Вълчев.

Той отбеляза, че в първите дни от учебната година имахме случаи на коронавирус, които по-скоро са привнесени в образователната система, а сега може да се говори за заразяване вътре в образователната система.

„Имаме два клъстера, две гнезда – две училища, които са почти изцяло затворени. Едното училище е в Габрово, а другото училище е в пловдивското село Скутаре, но като цяло само 0,3 процента от системата е затворена, или 3 паралелки не учат, а 997 – учат. Да се надяваме, че няма да се влоши общата ситуация, защото ситуацията в училищата е функция на общата ситуация. В последните дни числата показват влошаване, предстои да се види дали това ще се потвърди в следващите дни като динамика“, коментира образователният министър.

Малко вероятно е да се стигне до масово затваряне на училища.

„Цялостно затваряне на училище ще има, ако има 20 процента от деца със симптоми сходни на тези на COVID-19 и с грипоподобни симптоми. Подобни прагови стойности имаме и при сезонните грипни вируси. Много по-вероятно е едно училище да бъде затворено или училищата в една община и област при грипна епидемия, където децата боледуват много повече – и като процент, и като брой, отколкото при коронавируса“, каза още той.

- реклама -