Красимир Вълчев, тестове, ученици, корупция, МЗ

Красимир Вълчев: Учениците са заложници на корупционни интереси в МЗ при закупуването на тестове

Бившият министър на образованието Красимир Вълчев заподозря, че причината за забавените доставки на щадящи тестове за учениците се крие в корупционни интереси в министерството, управлявано от Стойчо Кацаров.

Ето какво написа Вълчев в социалната мрежа Фейсбук:

„Стана ясно, че учениците са заложници на корупционни интереси в МЗ при закупуването на тестове.
Не чух и не видях реакция от нито един представител на “братството на почтените”.

Ето ги двете изказвания, които красноречиво говорят за корупция при доставката на тестове.

1. Министър Денков преди седмица:

“Когато обсъждаха тестовете, имаше наш представител, но когато започнаха да се обсъждат конкретни фирми, той беше помолен да не присъства.”

2. Доскорошният заместник-министър Димитър Петров вчера:

“Министър Стойчо Кацаров носи отговорност за двуседмичното забавяне на връщането на големите ученици в клас.

С тестовете се занимава министърът лично и неговия началник-кабинет Лидия Чорбанова. В нейния кабинет се викаше комисията, диктуваше се какво да се пише, после се изготвяха класации. Попитайте нея защо са толкова скъпи.”

Нека да е ясно – присъственото обучение е заложник на комисионни. Затова учениците бяха затворени първи. Затова 40 процента от учениците в момента са оставени само като “слушатели” и на практика са (само)изключени от образователния процес. За да се купуват тестове. И за да продължават да се купуват, въпреки нищожния процент положителни проби. Със средствата, които ще се изхарчат до края на годината, можеха да се построят 3 училища и 2000 ученици да минат да едносменен режим.“

- реклама -