Вълчев, учебна година, мерки, пандемия

Красимир Вълчев: Учебната година започва присъствено в цялата страна, мерките ще се спазват стриктно

Учебната година стартира присъствено за всички училища и всички ученици в дневна форма на обучение, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Вълчев подчерта, че епидемичната ситуация в страната вероятно ще продължи и през следващите 10-12 месеца, което означава през цялата следваща учебна година. Според него решението за присъственото начало е взето при преценка на баланса между правото на здраве и образование, а затварянето на училищата заради коронавируса може да има и по-неблагоприятно въздействия над учениците.

„Всички страни и образователни системи са изправени пред това предизвикателство. Ако оставим училищата затворени рискуваме да причиним повече негативни ефекти върху децата, отколкото пандемията. Опитваме се да намерим баланса между правото на здраве и правото на образование”, каза Вълчев и увери, че страната ни вече има опит в електронното дистанционни обучение и ще поддържа готовност да премине към него, ако това се наложи.

Мерките ще бъдат стриктно спазвани, увери още Вълчев.

Той подчерта, че при констатирано наличие на заболяването при ученик или учител веднага ще бъдат уведомявани здравните власти.

Просветният министър съобщи, че ще се разреши формално, без смяна на формата, временно преминаване в особена форма на обучение – тя ще съчетае самостоятелно и електронно обучение.

Възможностите ще са по медицински причини и разрешителен режим при определени условия. Това не означава „широко отваряне на вратата”, каза Вълчев, уточнявайки, че по този начин ще се удовлетворят и исканията на родители, с които проведе срещи през изминалите дни, които искат да имат възможност сами да решават дали децата им да посещават клас или да се обучават дистанционно.

При необходимост учениците ще имат възможност за допълнителни уроци, които ще се заплащат на учителите.

Заедно със синдикатите е договорено за тези допълнителни часове да се заплаща по 15 лв., поясни министърът и допълни, че в подписаните от него насоки, има изброени хронични заболявания, въз основа на които учениците могат да отсъстват. При хронични заболявания на родителите, децата могат да изберат временно да се обучават вкъщи.

Между 15 и 20 училища ще се превърнат в центрове за осъществяване на дистанционна форма на обучение.

Един такъв център ще може да обхване ученици от повече от 1 училище, от повече от една община, дори от повече от една област, каза Красимир Вълчев, като поясни, че с тази мярка няма да са готови на 15 септември.

„Дистанционната форма на обучение ще е третата възможност за родителите, като тя се различава от онлайн обучението“, подчерта Вълчев.

„Според наше проучване 16% от родителите са предпочели дистанционното обучение, но този избор не е принципен, а във време на продължаваща пандемия“, каза още Вълчев.

Планирано е и предоставянето на допълнителни средства за общините за издръжката на децата след въвеждането на задължителното предучилищно обучение за 4-годишните.

Те ще са за закупуване на помагала, както и за храна на учениците. Министър Вълчев отбеляза, че вероятно депутатите ще предложат компенсации за децата, които не са приети в детски градини в периметър, който предстои да бъде определен. Въпросът е обсъден и с премиера Бойко Борисов, който е подкрепил подобна идея. 57 са общините, в които има недостиг на места в детските градини, каза просветният министър.

Според него системата на частното образование е алтернатива, което обаче е свързано с ограничен достъп и финансов ангажимент на родителите. „Обществената справедливост изисква тези родители да бъдат компенсирани. Така, че вероятно това ще бъде предложено”, заяви Вълчев.

- реклама -