общини, училища, детски градини

Красимир Вълчев: Териториални планове за „справедлив“ преход на въглищните региони са скандални

Териториални планове за „справедлив“ преход на въглищните региони са скандални. Това написа и обясни подробно с пост в социалните мрежи Красмир Вълчев.

„Загубите от прехода ще са за работещите и живеещите във въглищните региони, а ползите за отбрани спонсори на ППДБ (виж снимките).

Получателите на големите суми от плана са поименно изредени, за да не стават грешки. Избрани без процедура.

За тях преходът ще е наистина справедлив.

От друга страна в плана липсват каквото и да е намерение за инвестиции в преходни технологии за удължаване на живота на централите.

Добрата идея за изграждане на водородна долина на територията на Марица – Изток и на предприятия, работещи на водород,

могат да се осъществят, само ако в региона останат хора.

Производството на енергия от въглища може спадне с 2/3 до 2026 година и с 90 на сто до 2030 г., а новите инвестиции ще се реализират най-рано 2035 година. Дотогава хората ще се разбягат и районът ще се превърне в икономическа пустиня. А технологичните инвеститори днес отиват там, където има технически кадри. Технологичният потенциал на въглищните райони се крепи на хората.

Удължаването на живота на въглищните централи не е самоцел и не пречи на прехода. Напротив, ако не го направим, няма да останат хора и няма да има преход. Без хора, никакви инвеститори няма да дойдат и никакви водородни долини няма се случат.

И това очевидно не разбират авторите на документите.

Или не искат да го разберат.

Защото нямат мисия да защитават интереса на регионите, на хората в тях и на енергетиката. Само за спонсорите си.

Но това са Добрите сили. За съжаление всичко, за което се съмнявахме и предупреждавахме се случва.

Утре, един ден преди крайния срок ще симулират обществено обсъждане. Без да е предварително обявено. За да кажат, че са обсъждани. И за да излъжат отново. Но вече никой не им вярва“, допълни Вълчев.

- реклама -