Красимир Вълчев, образование, дистанционно, онлайн
Снимка: БГНЕС

Красимир Вълчев: След онлайн обучението учениците ще редуват присъствено с дистанционно до Коледа – Видео

„Всеки един, който ходи на работа малко или много е застрашен. Проблемът при учителите е, че те са в среда с много хора“.

Това заяви просветният министър Красимир Вълчев.

Той каза, че в тази посока са направили механизма за невзаимодействие на паралелките, който не изисква носенето на маски в класните стаи.

Той заяви, че всяко едно училище и учител може да вземе решение дали децата да носят маски в клас. Вълчев призна, че това води до дискомфорт и намалява ефективността на обучението, но това е вариант и ако се наложи, ще вземат решението носенето на маски в клас да стане задължително. „Ако това е по-малкото зло, ако това дава увереност на учителите, следващата седмица ще излезем с решение“, каза образователният министър.

Красимир Вълчев категорично се обяви против идеята учениците да останат в дистанционна форма на обучение до края на учебната година.

Според него такава стъпка ще създаде проблем за образователното развитие на голяма група ученици.

„Категорично не обмисляме такъв вариант. Не може да оставим децата 4, 5 или 8 месеца в къщи. Това ще има пагубно въздействие по отношение на тяхната ангажираност с ученето, придобитите знания и умения, по отношение на социализацията, физическото им състояние и физическата им активност, и по отношение на психиката им“, отсече Вълчев и увери, че ще направят всичко възможно децата да учат колкото се може по-дълго присъствено. От думите му стана ясно, че най-тежките седмици за образователната система предстоят.

„Те ще бъдат, когато дойдат традиционните сезонни грипни вируси, които вероятно и тази година няма да ни се разминат. Децата боледуват много повече от тях. Тогава много по-голяма част от системата ще бъде затворена. Днес 45% от учениците са на обучение в електронна среда в резултат на взетите решения от областните общински щабове и в резултат на дадените разрешения от мен – 130 училища“, посочи Вълчев и добави, че броят им всеки ден се увеличава и той подкрепя решенията на училищата и щабовете.

Министърът каза, че най-вероятно през януари и февруари ще се стигне до спиране на присъствения процес за няколко седмици.

Според него дори и да се направи пълен локдаун, той няма да доведе до дълготраен резултат. „Можем ли да оставим, дори само до Коледа, едни и същи ученици на обучение в електронна среда, може ли неграмотни родители да ограмотяват децата, когато говорим за 1 клас при децата от уязвими групи и такива от семейства с липса на отношение към образованието, загубите клонят към 100%“, коментира министърът.

Той добави, че във връзка с усложняващата се ситуация са предложили и възможността за редуване на класовете.

„Предложили сме примерни графици, така че да не се налага едни и същи ученици до януари, февруари, март да са само на обучение в електронна среда. Учениците трябва да се върнат“, категоричен е Вълчев.

На въпрос какво правят родителите на децата, които преминават през определен период в дистанционна форма, министърът каза, че се надява тази мярка да не обхване децата от начален курс, а децата от 5 клас нагоре, които могат да остават сами у дома.

- реклама -