Красимир Вълчев Красимир Вълчев, учебна година, ученици, учители, ковид
сн. БГНЕС

Красимир Вълчев: Няма да има нулева учебна година, новата ще започне на 15 септември

Началото на учебната година – 15 септември, е записано в закон и не предвиждам да предлагам на този парламент промяна на датата.

Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев в ефира на бТВ.

За още едно удължаване на учебната година не може да се говори, защото през юли е много топло, а климатици в училищата няма, каза министърът. Учебната година за почти всички класове беше удължена до края на юни.

Няма вариант настоящата учебна година да бъде обявена за нулева, категоричен е министърът на образованието.

По думите му най-малките ученици – от 1. до 4. клас, не са учили по-малко присъствено, отколкото предходни години, защото през тази не е имало екскурзии и грипни ваканции.

Според него трябва следващите два месеца трябва да сме предпазливи, защото България е остров на картата на Европа по разпространение на коронавируса и не се знае навият вариант на вируса колко бързо ще се разпространява.

„23-24% от учителите са заявили желание да се ваксинират. Няма антиваксърски настроения, има сдържаност, предпазливост – да не съм от първите. Все пак този процент е по-висок от този в цялото общество“, каза Вълчев. Жертвите на COVID-19 сред учителите са 74. Министърът на образованието обяви, че децата им ще бъдат подпомогнати.

 

- реклама -