сн. БГНЕС

Красимир Вълчев: Не можем да си позволим да затворим трайно градините и училищата

Ако затворим училищата и детските градини продължително, ще прехвърлим основното бреме на пандемията върху децата и учениците. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев по време на редовния брифинг в Министерски съвет.

По думите му, ако днес имаме повече изключени от образователната система, утре ще имаме повече изключени от обществото.

Според него няма лесно решение. „Всички търсим баланса, формулата между това от една страна да водим относително нормален живот, да прехвърлим по-малко бреме върху бъдещите поколения. Това е морална дилема“, коментира министър Вълчев.

„Децата, както и всички граждани, до някаква степен са част от веригата за разпространение на вируса. Не е коректно да обвиним основно децата. Загубите не са само психологически, те са и образователни, загубите са в шансове. Ако затворим всичо, ако затворим училищата и детските градини продължително, ако забраним на хората да излизат на улицата, ако забраним пазаруването и празнуването основното бреме на пандемията ще прехвърлим върху децата и учениците“, допълни още министърът.

Обстановката ще се следи непрекъснато, за да може през  януари да се вземе решение и по отношение на останалите класове в училищата.

- реклама -