компенсация неучебен ден София температури класни стаи МОН, занятия, мероприятия, пътувания, коронавирус училище ученици занятия материал училище, паралелки, групи, Вълчев

Красимир Вълчев: Не е разумно да връщаме всички ученици в училище

Не е разумно да връщаме всички ученици в училище. И двете крайности са рискови – едната, че не трябва да връщаме учениците в училище, другата – че всички трябва да останат вкъщи. Това заяви министърът на образованието Красимир Валчев. Той откри новата сграда на ОУ „Д-р Петър Берон“ в село Биркова в община Велинград.

Няма здравна система по света, която да има безграничен капацитет. Факт е, че при нас мерките са сред най-либералните.

При предучилищната възраст и началния етап нямаме повече отсъствие, колкото други години. Затова не може да се говори, че има натрупани дефицити. А това са най-важните години за постигане на базови умения. За съжаление 5-12 клас не успяхме да съхраним за по-продължителен период присъствено обучение. Надяваме се да няма друго затваряне, а това зависи от ваксинацията, от развитието на пандемията.

Учителите, които са се ваксинирали са 4 пъти по-малко. Много малко от ваксинираните учители са се разболяли и това е станало в ранен период след ваксината. Потвърждава се тенденцията по-малките деца да разпространяват вируса по-малко. Няма среда, която да не допринася за разпространението на заразата, но в никакъв случай учениците и децата не са най-големите разпространители.

Имаме загуба на мотивация за учене, но в никакъв случай няма изоставане в тематичното разпределение на учебния материал. Имаме повече учебни дни, отколкото предходни години, когато имаше и грипни ваканции, по време на които не се учеше.

Целият юни ще използваме за допълнителни обучения.

- реклама -