Красимир Вълчев, учебен процес, учители

Красимир Вълчев: Началната учителска заплата става 1260 лв. от януари

Началната учителска заплата от януари става 1260 лв..

Това съобщи днес министърът на образованието Красимир Вълчев.

Трябва да се работи обаче и за повишаване на най-ниските заплати в сферата на висшето образование.

За десет години средната учителска заплата е скочила с 400%. От около 450 лева през 2009 г., на 1750 през 2021 г., когато ще е по-висока от средната за страната от 1500 лева.

Вълчев присъства на конференция на Синдиката на българските учители. Той отбеляза, че повишените заплати в сектора са довели много млади учители, почти няма незаети места, попълнени са и бройките за студенти по педагогика.

Намалява средната възраст на учителите в България и през тази учебна година очаквам тя да е 48,5 години или 49 години, но още не сме обобщили данните за годината.

Той каза, че има малко незаети места за учители, но се минава през най-трудния период от десет години, през който средно на година се пенсионират малко над 4 процента от работещите в образованието. При нормална възрастова структура трябва да се пенсионират по 2,5 процента от работещите в образованието. В резултат на това голямо пенсиониране падна средната възраст на учителите, която беше достигнала през 2015 г. максимум от 52 години, обясни министър Вълчев.

Министерство на образованието затяга присъствието в училище.

Досега ¼ от учебното време децата не учат, оттук-нататък това се променя.

Това ще се случи по две направления – грипната ваканция става учебна в електронна среда, екскурзиите вече се местят само за няколко дни, в края на годината между 1 и 7 юни.

„Някои ученици ходят на третата-четвъртата седмица на екскурзия – ограничихме ги до една седмица. Според последните промени в наредбата от 1 до 3 клас ще ходят само в седмица, определена за творчески дейности на екскурзия“, обясни министърът.

„Казано с други думи няма да има загуба на учебно време заради ходенето на екскурзии“, категоричен бе той. Въпреки че отмяната на екскурзиите падна от противоепидемичните мерки, министърът препоръча на ръководствата да не се организират такива.

Вълчев обясни как се губи ¼ от учебния процес – 10 дни се допускат по решение на родителя, две седмици грипни ваканции – стават 4 седмици, 4 седмици екскурзии, дъждовни дни и т.н.

„Няма да има грипни ваканции вече, тъй като една част, когато не бяха на училище, бяха в моловете“, каза Красимир Вълчев.

- реклама -