Вълчев ученици, учители образование

Красимир Вълчев: Има 200 000 обхода по домовете от учители

Няма учителски протест, това са няколко души, които не са ходили по домовете, много жалко, че опозицията ги подкрепя.

Това каза пред Нова тв министърът на образованието Красимир Вълчев по повод протеста на учители днес срещу изискването да посещават домовете на учениците.

Според него невъзможно е децата да се върнат в училище с обикновени мерки, трябва да се действа сериозно, за да няма поколения изгубени деца, каза той и уточни, че според него акцията е провокативна.

Най-жалко е, ако имаме неграмотни деца, изключени от пазара на труда, каза Вълчев.

Учителите го правят, има 200 000 обхода по домовете от учители, постановлението е по-скоро другите институции да оказват съдействие.

От 60 000 първокласници т.г. 20 000 не знаят български, каза министърът.

За първи път нивото на образование на родителите е толкова ниско, каза Вълчев. Ако едно дете не знае български, малко вероятно е то да е компетентно и по другите предмети, каза Вълчев.

Всички, които желаят, ще минат на електронни дневници, финансирали сме ги, каза още министърът.

Следващите години няма да има промени в системата от гледна точка на цялостното преустройство, съобщи Велчев. Той призна, че нашите програми са по-амбициозни в сравнение с други страни. В същото време обаче много е важно учителят да мотивира ученика, дори и да пропусне една тема. Всеки един от нас е учил повече извън училище, каза Вълчев.

Т.г. средната брутна заплата на учителите е 1300 лв., чистата – около 1000 лв., припомни Вълчев с уточнението, че за младите учители тя е по-ниска. Средната брутна заплата ще стане около 1800 лв.

- реклама -