Красимир Вълчев: 90% от училищата са готови от утре да започнат дистанционно обучение

„Кризата е възможност да направим по-голяма и по-бърза крачка към електронно обучение. Възможност да акцентираме върху това, което наричаме дигитално-медийна грамотност или дигитално медийно възпитание. Не всички деца прекарват много време пред екрани. Дигиталното образование трябва да им помогне повече време да прекарват пред полезно-образователно съдържание.“ Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред БНТ.

Според него е много важно в този период на експоненциално нарастване на броя на заразените да се намали социалното общуване, тъй като младите хора дори да са по-малко засегнати, могат да бъдат преносители на заразата.

Той беше категоричен, че ситуацията е съвсем различна от грипните ваканции и сега отговорността на родителите е по-голяма. „Децата са в много голяма степен вкъщи. Мисля, че всички осъзнават колко е различна ситуацията“, допълни министърът.

„Решаваме ден за ден, следим развитието на ситуацията. Засега ваканцията е до 29 март. С грипната ваканция вече имаме 22 неприсъствени дни средно в училище – близо 14-15% от учебната година. В университетите е по-малко, тъй като за тях не бяха задължителни мерките. Стартираме от утре с дистанционно обучение, това, което ми докладват, е че над 90% от училищата са готови, във вторник-сряда предполагам, че всички ще бъдат готови. Това не означава, че 100% от учениците ще се включат още в първия ден, но целта ни е максимално деца да се включат в дистанционната форма на обучение. Подкрепата на родителите е много важна и сега“, каза министър Вълчев.

Министър Вълчев обясни, че дистанционната форма на обучение предлага множество различни форми на организация.

„При традиционната форма един учител работи с един клас или паралелка. Тук може двама учители да работят с две паралелки, може един учител да се присъедини към урока на друг учител, на друго училище. Най-късно до утре сутрин училищата трябва да са направили своята организация. Има достатъчно безплатни електронни платформи, другото необходимо са образователните ресурси – филмчета, клипчета, тестове“, заяви просветният министър.

Той призова всички учители, директори, училища да си помогнат помежду си.

Той добави, че от 17-и март, вторник, по БНТ 2 започва излъчването на телевизионни уроци за най-малките ученици.

- реклама -