Вълчев, учебна година, дистанционно обучение

Красимир Вълчев: 89% от учениците провеждат дистанционна форма на обучение, няма да има нулева учебна година – Видео

Няма да има нулева учебна година.

Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев.

Ваканцията може да бъде удължена и след края на март или да се слее с Великденската, обяви министърът, но беше категоричен, че провал на годината няма да има.

Днес декларираната готовност от 89% от учениците да провеждат дистанционна форма, не значи, че всички са стартирали ефективно, надявам се това още утре да се случи, заяви образователният министър.

За близо 2000 учители имаме информация, че нямат техническа възможност да работят дистанционно. Ще опитаме да закупим техника да подпомогнем училищата за ползване от учителите. За това може би ще ни трябват няколко дни, добави министърът.

Там, където няма платформа за стартиране, днес изпращаме на всички училища указания за работа на Microsoft.

С мобилните оператори ще осигурим wifi точки за достъп до кварталите с най-голяма концентрация на деца, които нямат свързаност. В момента от тези 11%, които не са се включили, половината са зарази липса на интернет, другата половина заради липсата на устройства. То няма и толкова устройства в момента, подчерта Вълчев.

Той обясни, че е имало проблеми с достъпа до платформата школо.бг. Поради големият брой заявки, част от сървърите са се сринали.

По отношение на предварителните изпити във висшите училища, Вълчев е категоричен и смята, че няма нищо драматично да не се проведат.

От утре по БНТ 2 и БНТ 4, както и по две радиа, започва преподаването на уроци, напомни още министърът.

 

- реклама -