сн. БГНЕС

Красимир Ципов: Възнамеряваме до края на мандата на това НС да стартира процедурата за избор на прокурор, разследващ главния прокурор

Възнамеряваме законопроектът за прокурор, разследващ главния прокурор, да стане факт до края на мандата на това Народно събрание. Това каза заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов по време на дебата по предложението на ГЕРБ за прокурор, разследващ главния прокурор.

Той посочи, че в този срок трябва да стартира и процедурата за избор на такъв.

„Темата за отчетността на главния прокурор и гарантиране на независимостта на разследване случаите, в които той може да извърши престъпление, се дебатира в общественото пространство през последните няколко години“, каза Ципов.

Той припомни и че в края на миналата година Министерски съвет също е подготвил законопроект, който предвижда създаването на такава фигура, която да гарантира независимостта на разследване срещу главния прокурор, в случаите, в които той извърши престъпление.

„Предлагаме на вниманието ви този законопроект, който предвижда не по-малко шестима от членовете на Прокурорската колеги яда внесат предложение за съответната кандидатура. Като разликата със законопроекта на Министерски съвет е, че кандидатите ще бъдат избирани от Пленума на ВСС с обикновено мнозинство, не по-малко от 13 гласа от членовете. Смятаме, че само по този начин може да се гарантира независимостта в разследването на главния прокурор в случай, че той извърши престъплнение“, допълни още Ципов.

- реклама -