Красимир Ципов: Нека да видим какво предлага Родев за съдебната власт и конституционните разпоредби

„Сега е моментът да се обсъдят всички важни въпроси, които са поставени през годините на Прехода.“ Това каза зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов пред  БНТ.

„Нека да видим какво предлага г-н Президентът и по отношение на Съдебната власт и по отношение на всички важни конституционни разпоредби“, призова Ципов.

„Той показа през целия си мандат, включително вече сме и в рамките на последната година от неговия мандат, че търси конфронтация, което не смятам, че нито е полезно за спазване на принципите за взаимодействие между различните власти, нито за българските граждани“, каза Ципов.

„В крайна сметка като не желае да внесе свой проект в това Народно събрание, нека поне да го представи на обществото да видим какви са тези предложения и тогава да квалифицираме, ако мога така да се изразя. За мен е абсолютно неразбираемо едно такова поведение, но г-н Радев отдавна показа, че той не олицетворява единството на нацията и той се припознава по-скоро като политически лидер, като смята, че е необходимо да се изявява в качеството си на политически лидер, а не на президент“, заяви заместник-председателят на ГЕРБ.

„Няма промяна в изискуемите квалифицирани мнозинства за приемане на нова Конституция или промени в нея. Въпрос на решение, дебат и дискусии е броят на народните представители. Това е една основа за консултации. Ако чуем други предложение със съответните аргументи, може да приемем и други предложения. Има и държави с парламенти, в които броят на народните представители е различен. Чухме мнението и на различни специалисти. Готови сме да дебатираме по всяко предложение. Важен е видът на мнозинствата, за да имаме стабилно действащо законодателство“, посочи той.

„Промените, които внасяме в главата за Съдебната власт, всъщност налагат свикването на ВНС. Предлагаме и разделянето на ВСС на два съвета – Съвет на съдиите и Съвет на прокурорите. Предлагаме и създаването на отделни инспекторати на двата съвета. Това е нашето становище, за да се постигне абсолютна независимост на съдебната система. Предлагаме и да няма Пленум на ВСС. Смятаме, че това е правилният път. Това са предложения, които предстои да бъдат дебатирани“, каза още той.

- реклама -