Красимир Ципов

Красимир Ципов: Машинното гласуване ще намали избирателната активност

Машинното гласуване ще намали избирателната активност. Това заяви кандидатът на ГЕРБ за член на Централата избирателна комисия Красимир Ципов по време на изслушването на номинираните за състав й в президентството.

„Машинното гласуване трябваше да продължи да се налага паралелно с хартиеното гласуване до момента, до който видим, че гражданите желаят да гласуват предимно с машини. Личното ми мнение е, че то ще намали избирателната активност“, коментира Ципов.

Той каза още, че в разяснителната кампания трябва да се положат максимални усилия, за да се обясни как най-бързо и лесно могат да гласуват българските граждани и подчерта, че в САЩ правото за гласуване с машина е право на избор, а не единствен вариант.

Той подчерта, че законът трябва да бъде изпълняван такъв, какъвто е.

От своя страна президентът Румен Радев коментира, че би приветствал една по-смела дейност на ЦИК по отношение на санкциониране и на политически партии, и на всички нарушения.

„Апелът ми е да не се допускат компромиси към нарушители. Това ще бъде много знаково и категорично би повишило доверието в изборния процес“, заяви той.

Кандидатът на „Изправи се! Мутри, вън!“ за член и зам.-председател на ЦИК Росица Матева пък каза, ще настоява социологическите агенции да подпишат джентълменско споразумение и, че няма да публикуват резултати и да ги предоставят на медиите преди края на изборния ден.

„Той забранява на социологическите агенции да се публикуват предварителни резултати преди края на изборния ден. Сега ще настоявам те да подпишат джентълменско споразумение, че няма да публикуват такива резултати и няма да ги предоставят на медиите, за да може да бъде спазван законът. Те влияят безспорно на избирателната активност и на гласуването“, каза още тя.

„Твърде често се случваше да бъдат изключени микрофоните по време на заседанията на ЦИК. Ще настоявам да се направи така, че протоколите да се публикуват в законовия срок, защото това досега не се случваше. Машинното гласуване ще бъде основното предизвикателство пред тази комисия, каза тя и подчерта, че подкрепя изцяло гласуването с машини.

Според нея обаче трябва да има сериозно популяризиране на начина на гласуване и устройства да има навсякъде.

„Имаше заделени 120 машини за разяснителна кампания, но от тях бяха използвани само 2. Ще настоявам ЦИК да изработи методика, по която да се разпределят в цялата страна. Гласуването е много бързо и лесно“, коментира тя.

Президентът Румен Радев подчерта, че съзнателно се публикуват междинните резултати, с ясната цел да се манипулират хората.

Предложеният за член на ЦИК от „Демократична България“ Цветозар Томов заяви, че в ЦИК не са партийни представители и трябва да работят, поемайки своята лична отговорност за справедлив изборен процес. Той коментира решението на ЦИК за забрана на достъпа до сертифицирането.

„Със сигурност аз ще бъда човекът, който ще иска това решение на ЦИК да бъде отменено. Достъп до възможност за сертифициране трябва да имат всички интересуващи се от процеса организации. Просто няма как да имаме претенцията, че работим чисто и прозрачно, ако не дадем такъв достъп до тази деликатна информация“, каза той.

Томов посочи още, че машинното гласуване ще е голямото предизвикателство на тези избори.

„Става въпрос една доминираща технология да бъде заменена с друга. Винаги в такава ситуация възникват проблеми. Наша е отговорността да ги решим навреме. Мисля, че тези проблеми, с които ще се сблъскаме не са чак толкова уникални, отколкото в предишни години са се сблъсквала изборната администрация“, коментира той и добави, че има проблеми с машинното гласуване, но те са социално-психологически и са свързани с несигурността на хората да гласуват с тази нова технология и затова те трябва да бъдат обучени как да гласуват, както и да ги убедят, че този нов вид е в полза на избирателя.

Томов обърна внимание и на пандемията и поясни, че старата ЦИК не се е справила с предизвикателствата и не е осигурила възможност за гласуване на българските избиратели, които са били карантинирани или болни в изборния ден.

„Този проблем трябва да бъде превантивно разрешен, защото няма как да сме сигурни, че няма да има отново хиляди хора, които ще бъдат в подобна ситуация. Ние трябва да имаме гаранция, че всеки от тях ще може да гласува. Да не допускаме грешката, която бе допусната през април“, коментира той и подчерта, че е възможно в България да се проведат честни избори.

- реклама -