Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов: Скопие няма да посмее да ме обяви за „персона нон грата“

„Какво означава да ме обявят за „персона нон грата“? Няма да посмеят да го направят, защото това какво би било? Крайно груб просташки гаф“. Това заяви военният министър Красимир Каракачанов пред БНТ във връзка с призива на македонски политици той и министър Захариева да бъдат обявени за „персона нон грата“.

„Зоран Заев е политикът, който държи най-умерения и най-разумния език. Неизпълнението на договора се състои в това, че нищо не се промени в тяхната политика, освен че допреди месец правиха някое добронамерено изказване, и то предимно Зоран Заев. Декларации за добри намерения, но с декларации политика не се прави.“, отбеляза Каракачанов.

Според него реакцията на България за блокирането на Северна Македония не е закъсняла, защото сега по време на германското председателство темата отново е актуална.

„България е имала ясна и последователна позиция – за разширяването на ЕС в посока Западните Балкани, като гледаме на първо място Северна Македония, защото там живеят наши сънародници.  Винаги сме казвал, че това не може да бъде безусловно. Трябва да има определени критерии“, каза още той.

„Не са спрели да подръчкват определени техни агенти в България, но и през своята дипломация се опитват да дискредитират България в международен план, поставяйки въпроса зад гърба ни“, каза още вицепремиерът.

По думите му омразата, която се насажда към българите, не е само в учебниците – има я в книгите, във филмите. „Когато лъжеш 30 години, България не може да ти има доверие. Риториката на Скопие не помага с нищо“.

Във връзка с протеста и ескалацията пред централата на ВМРО, той обясни, че между протестиращите е имало лица, които са нямали нищо общо с тях.

„Имаше един политик, който му викаха златния палец и още му викат.  Тези протестиращи от лятото, този човек не биха го допуснали, той е част от управляващите. Тези протестиращи идват и се опитват да нахлуят в частна собственост. След това се вижда ясно как чупят прозореца на вратата и тогава Ангел Джамбазки, и аз ако бях там, бяхме в правото си да защитим собствеността“, каза още той.

- реклама -