Красимир Каракачанов: Развитието на Специалните сили ще продължи

„Днес  почитаме храбростта на всички воини на пловдивския гарнизон, които паднаха по бойните полета на Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война за осъществяване на българския национален идеал – обединението на всички българи под един покрив. На този празник отбелязваме и всички български воини, които в мирно време се готвиха и служиха да защитават териториалната цялост и суверенитета на България.“ Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 4 юли, в Пловдив, където се проведе ритуал по освещаването и връчване на бойното и на представителното знаме на Съвместното командване на специалните операции. На церемонията присъства и министър-председателят Бойко Борисов.

Връчването на знамената на Съвместното командване на специалните операции е акт, с който се преминава в поредния етап от развитието на българските Специални сили.

То ще продължи и със създаването на още една група  на специалните сили в София, добави министър Каракачанов. „Убеден съм, че с уменията, които получавате, под ръководството на вашите командири вие ще оправдаете вашия девиз – „Там, където другите не могат“. Не забравяйте, че  в българския военен музей има десетки чужди бойни знамена от победените наши противници, но никъде по света няма пленено българско бойно знаме. Пожелавам ви да пазите знамената чисти и неопетнени и да забивате знамето върху позициите на победения противник, но никога да не пада в чужди ръце“.

Като началник на отбраната заставам зад Съвместното командване на специалните операции. Заставам зад думата „съвместно“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в своето приветствено слово по повод връчване на бойното знаме и откриването на Съвместното командване на специалните операции (СКСО). Той беше категоричен, че проведената вчера сертификация на Тактическата група за специални операции (ТГрСО) за застъпване в дежурство към силите за отговор на НАТО е била успешна, динамична и сложна, благодарение именно на вложените съвместни усилия.

Адмирал Ефтимов благодари на държавното и политическото ръководство на Министерството на отбраната за това, че в рамките на Стратегическия преглед на отбраната са ускорили създаването на СКСО.

Адмирал Ефтимов се обърна към командира на Специалните сили генерал-майор Явор Матеев: „Господин генерал, в строя вече имате и други униформи на видовете Въоръжени сили, нека този брой се множи! Зад вас застават и командирите на видовете Въоръжени сили и всички командири от формирования от Българската армия. Работете за съвместността, това е необходимо в съвременните условия!“, призова началникът на отбраната.

 

Ритуалът по освещаването на знамената отслужи Негово Високо Преосвещенство Пловдивският митрополит Николай в съслужение със свещеници от Пловдивска епархия. След освещаването и традиционния ритуал по забиването на пирони в дръжката, бойното и представителното знаме на СКСО бяха връчени от министър-председателя и министъра на отбраната на генерал-майор Явор Матеев. Официално беше открита и сградата на Командването, вече като Щаб на СКСО, с новата емблема на нея.

В Пловдив тази вечер продължават тържествените събития по случай празника на гарнизона на 4 юли.

- реклама -