Красимир Каракачанов: Максимумът за сделката със САЩ за F16 е за 2 млрд. лв.

„Американският Конгрес не определя цената на сделката за F16 между американското правителство и България. Той определя таванът на сделката.“ Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов във връзка с гласувана от конгреса сума за сделката за изтребителите от 1.6 милиарда долара.

Максимумът за сделката със САЩ за F16 е за 2 млрд. лв., уточни Каракачанов.

Той уточни, че в 14-дневен срок българската страна трябва да получи официално предложение за цена на изтребителите.

По-рано американският посланик у нас Ерик Рубин заяви, че цената на изтребителите F-16 ще бъде по-ниска от 1,6 милиарда долара.

„Цената за самолетите F-16, за които се водят преговори между България и САЩ, ще бъде значително по-ниска от тавана от 1,6 милиарда долара, които американският Конгрес гласува“, подчерта американският дипломат. „Когато се преговаря за военна продажба, е необходимо разрешение от Конгреса, като се посочи възможно най-високата сума, която да бъде таван на сделката, за да не се налага повторно гласуване“, каза той, цитиран от Дарик радио.

„Важно е да се знае, че предложението на САЩ е всеобхватно и включва всичко необходимо – от въоръжение до обучение и инфраструктура“, добави Рубин.

По думите му румънската страна е много доволна от закупените изтребители и може би планира нова покупка на F-16.

- реклама -