Красимир Кънев пред FN: Целта е етническо прочистване във Войводиново

Не е имало представители на Българския хелзински комитет, когато ромите от Войводиново са се опитали да се върнат в домовете си вчера. Председателят на БХК уточни пред FN, че на място са били представители на ромите от „Столипиново“, с които комитетът си сътрудничи.

Защо се стигна до ново ескалиране на напрежението във Войводиново? Ромите сами ли решиха да се върнат?

Тези хора са живели 1 месец при много тежки условия при роднини, приятели. Това са големи семейства. Те бяха прогонени за минути от домовете си. Оставили са си покъщнината, лични документи. Някои са си оставили в бързината актовете за раждане на децата си.

В един момент са решили да се върнат. Обжалвали са си заповедите за разрушаване. Предстоят съдебни производства, те ще се проточат много време. И хората  са решили да се върнат обратно. Дори да са незаконни постройките им, те имат право да живеят ако няма къде другаде.

Какво са правили през този един месец ромите? Опитали ли са се да намерят решение на проблема с жилищата си?

Те са се обърнали към социалните служби, община, полиция, прокуратура. Не са получили подкрепа от никой. Община Марица няма жилищен фонд, където да ги настани временно. Те са на улицата в момента. Да се приберат е тяхно лично решение.

Нямат за цел провокации. Те не са виновни за нищо. Имат съседни, които са извършили престъпление и са задържани. Има бременни жени, малки деца. Защо трябва някой да ги напада?

Как БХК им помага в тази ситуация?

Ние им помагаме чрез адвокат в Пловдив да си обжалват заповедите за събаряне на къщите. Помагаме им да си напишат жалбите до прокуратурата, до социалните служби. Съдействахме им да попълнят молби, с които да се регистрират като социално слаби. Но става въпрос за повече от 1000 души. Това от което имат спешна нужда е подслон.

А мислят ли, че ще бъдат в безопасност като се върнат във Войводиново?

Въпросът за тяхната сигурност е въпрос на МВР. Той и кметът каза, че връщане назад няма. Не ги искали техните съселяни. То ако става по този начин, днес във Войводиново, утре и в други градове. Те къде да отидат?

 

 

 

- реклама -