Красен Станчев: Това, което се случва с избора на шеф на БНБ, е доста тревожно

Това, което се случва с избора на шеф на БНБ, е доста тревожно, да не кажа по-тежка дума“. Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“ икономистът и основател на Института за пазарна икономика Красен Станчев:

Това прилича на смяна на конете по време на пресичане на река. Това е доста лошо като тест за управляващата коалиция, защото  означава, че в момента дори отделни хора да разбират от банкиране, това, което предстои с Еврозоната, с Европейския съюз и така нататък,  в крайна сметка позволява объркване на Българската банка за развитие с Българската народна банка. За Българската банка за развитие вие трябва да сте довереник на тези, които управляват в момента, докато за Българска народна банка, която е част от емисионната система на Европейския съюз, следователно и на еврото, трябва да имате доверие на Европейската централна банка, на Европейския съюз, на Международния валутен фонд, Европейската банка за развитие, Европейската инвестиционна банка, като минимум, което означава, че дори хора с известна биография, каквито имат сегашните кандидати, не могат да имат такова доверие там„.

„При положение, че имате хора с опит, които са в момента начело на централна банка и тези хора са преминали в миналото си различни кризисни ситуации, както вътрешни, така и външни, то най-добре е сега, когато се очаква голям стрес на Европейската банкова система, на Европейската централна банка и на Европейския съюз, не само поради войната в Украйна, да не се сменят тези хора. Ако това стане, ще е доста неразумно“, добави още Станчев.

Източник: БНР

- реклама -