Красен Кралев за разминаването между търсене и предлагане на кадри за бизнеса

„Има дефицит в синхронизирането на нуждите на пазара и образователната система.“

Това каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на конференцията “Развий потенциала си в България”, която се провежда във Варна. Той призова младежите да не напускат България, а да развиват потенциала си в родината.

Имаме нужда от гъвкава образователна среда.

“В България няма достатъчно специалисти в сектори, които да удовлетворят потребностите на инвеститорите. Няма нужда от толкова много висшисти, колкото от хора със средно специално образование. Например – един завод за автомобили има нужда от поне 5000 квалифицирани кадри, които в момента обаче липсват”, коментира той.

Младежите трябва да бъдат реално включвани в управлението и е недопустимо да бъдат дискредитирани и подценявани само заради възрастта си.

“Чували ли сте израза, че работодателите търсят да назначат млади хора до 25 години, но с 30 години трудов стаж. Трябва да променим това – аз го направих в администрацията на Министерство на младежта и спорта. От 180 служители в ММС 120 са новоназначени като 50 човека от тях са млади и активни хора до 35 години. Eто това е пример за реално включване на младите”, обясни Кралев.

- реклама -