Красен Кралев: Подкрепям Мария Габриел за увеличаване на средствата от ЕС за спорт в “Еразъм+”

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри седмото издание на ежегодния Информационен ден на програма „Еразъм+ спорт“ заедно с еврокомисаря по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел.

Събитието събра над 650 участници и се проведе в Брюксел, организирано е от Европейската комисия.

“Иновацията, която очакваме, е децентрализирането на някои от дейностите в глава „Спорт“, като мобилностите за треньори и спортен персонал. Разбира се, новите дейности и по-високите амбиции изискват по-силно финансиране. Ето защо приветствам призива на Мария Габриел за значително увеличаване на бюджета на програмата и се надявам тя да бъде приета и от финансовите министри на ЕС”, каза Красен Кралев.

Министър Кралев подчерта, че в България „Еразъм+“ е запазена марка за качество и посочи, че това е една от водещите знакови програми на Европейския съюз.

ММС е бенефициент на програмата и през последните години системно популяризира възможностите по нея сред спортните организации в България. В резултат на това през 2019 г. страната ни е в топ 3 на държавите-членки на ЕС с най-голям брой одобрени спортни проекти.

Форумът е най-голямото ежегодно събитие на ЕК в сектор “Спорт”. В него участват представители на спортното движение, неправителствения сектор, европейските и национални институции. В откриването участие взе и евродепутатът от Италия Тициана Бегин.

Преди форума министър Кралев проведе работна среща с Мария Габриел, на която обсъдиха актуални въпроси и предстоящи инициативи в секторите “Спорт” и “Младеж”.

- реклама -