Кралят на Малайзия

Кралят на Малайзия се оттегли от трона

Кралят на Малайзия Мухамад Пети се оттегля от трона предсрочно, съобщиха официално от двореца. В съобщението се посочва, че решението влиза в сила незабавно, но не и каква е причината за него.

Това е първи случай, в който управляващ монарх напуска трона преди изтичането на 5-годишния му мандат. Малайзия получи независимост от Великобритания през 1957-а година. През 1963-а страната стана конституционна монархия.

Кралят е върховният глава на федерацията. Той се избира на ротационен принцип чрез тайно гласуване от Съвета на султаните измежду султаните на деветте щата за срок от 5 години без право на втори мандат. Държавният глава е и върховен главнокомандващ на въоръжените сили.

Според слуховете кралят се е оженил за руска красавица

49-годишният Мухамад се възкачи на трона през 2016-а. През ноември той си взе отпуск по болест и оттогава не изпълнява задълженията си. Според скорошни слухове той тайно е сключил брак с 25-годишната Мис Москва Оксана Воеводина. Това обаче не бе официално потвърдено от малайзийска страна. По руски сайтове обаче има снимки от венчавката.

Оксана Воеводина
Оксана преди и след сватбата

Оксана Воеводина, кралят на Малайзия Оксана Воеводина, кралят на Малайзия

–––––––––––

Отговорни ЗАЕДНО!
#ОстаниВкъщи – спаси животи!
FlashNews.bg

Всичко за коронавируса тук

- реклама -