кралица

Кралското семейство чества рождения ден на Кралицата по улиците на Лондон – СНИМКИ

Британската кралица Елизабет стана на 91-години през април, но официалните чествания на рождения й ден по стара традиция се провеждат днес.

Защо кралицата празнува рожден ден два пъти?

Навремето британските владетели винаги са чествали публично своите годишнини през лятото. Това гарантирало, че лошото лондонско време няма да попречи на всенародните тържества. Още по времето на Джордж II се приело подобни празници да се честват в топлите месеци, а преди това да се отбелязват в тесен семеен кръг.

Както всяка година, по улиците на Лондон се проведе грандиозен военен парад, а самата Кралица Елизабет и семейството й преминаха из града с каретите си.

Владетелката със специално писмо до поданиците си

„Днес празнуваме. Но, тази година това става на фона на тъмното настроение на нашия народ. Празникът е помрачен от ужасяващи трагедии през последните няколко месеца“, обръща се кралицата към своите поданици.

Тя разказва колко е впечатлена и горда с британците, след като се убедила в тяхната сила и солидарност при посещенията си при пострадалите при последните събития в Манчестър и Лондон.

„Обединени в нашата скръб, ние сме решени без страх да помогнем на всички засегнати от ужасните събития да възстановят отново своя живот“, заключава Елизабет II.

- реклама -