кучета

Кралски протокол за домашни любимци: Дори кучетата на кралица Елизабет живеят при строги правила

Коргитата може и да са любимите кучета на британската кралица Елизабет Втора, но въпреки това и за тях важи строгият кралски протокол в Бъкингамския дворец.

Нейно величество притежава няколко коргита и доргита, които са смесица между корги и дакел.

Кучетата живеят в дворец, но никое от тях не може да се отпусне. Дори когато си хапва. Макар честите деликатеси, на които любимците на кралицата се радват да са пържоли, заешко или пилешко месо, храненето става по старшинство. Купичките на животните винаги се поднасят първо на най-възрастното животно, след което всяко от кучетата получава своето хапване.

Това сподели д-р Роджър Мъгфорд, животински психолог, който е работил за Бъкингамския дворец.

Кралицата използва хомеопатични лекарства, за да поддържа тонуса на кученцата си

„По време на хранене всяко куче има свое индивидуално меню, което включва и редица хомеопатични и билкови лекове“, посочва д-р Мъгфорд.

Храната им се сервира от иконом в еклектична колекция от сребърни и порцеланови блюда. Често самата кралица храни животните, като ги кара да се събират в кръг около нея, разбира се спазвайки принципа на старшинството.

Коргитата – кучета с къси крачета и дълга козина, са любимата порода на Елизабет Втора, която през живота си е отгледала около 30 от тях. Нейният баща Джордж Шести е първият член на кралското семейство, който отглежда пухкавите домашни любимци. Самата Елизабет получава своят първи любимец за своя 18-ти рожден ден през 1944 година.

Кученцата са толкова известни, че дори взимат участие и в откриването на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г., където се появяват заедно с кралицата и актьора Даниел Крейг, който влиза в образа на британския агент Джеймс Бонд.

Последно Елизабет имаше две коргита – Уилоу и Холи, както и две доргита – Кенди и Вулкан. Уилоу обаче предаде Богу дух миналия април.

От 2015 насам тя престана да развъжда кучета, за да не ги остави сираци след смъртта си

Кралицата е силно привързана към домашните си любимци и изпитва ужас от всякакво насилие над животни. „Когато тя говори за кучетата или за конете си виждате една напълно различна нейна страна – тя става спокойна“, споделят служители от двореца.

Освен това нейно величество обичала сама да разхожда породистите си четириноги. Правила си дълги разходки в тяхната компания.

Като много други кучета, на кралските коргита също така не им било чуждо хапането. Много пъти персонала на Бъкингамския дворец ставал жертва на дивите им навици. За целта се наемат специалисти, които превъзпитавали любимците на Елизабет.

- реклама -