Царски орел, простреляха, бракониери,

Кралски орел е в критично състояние след като е прострелян от бракониери

Една от най-редките и емблематични птици в света – царски орел, е прострелян край Ямбол.

На 20 септември екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) открива птицата, благодарение на поставения й GPS/GSM предавател, в безпомощно състояние, съобщава БНТ.

Орелът е настанен в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани.

След преглед от ветеринарни лекари на Центъра се установява, че той несъмнено е жертва на бракониери. Прострелян е с ловно оръжие и е със счупено лява крило, а доказателство за това са откритите след направена рентгенография, 16 сачми в тялото му.

Според ветеринарните специалисти на Спасителния център, състоянието на птицата продължава да бъде критично. След направената рентгенография сачми са установени из цялото тяло, включително в областта на крайните прешлени на гръбнака, където могат до доведат до трайно обездвижване на орела.

Сигнал за случая е подаден до всички отговорни институции, включително и до прокуратурата.

Царският орел е световно застрашен вид и неговото преследване попада под разпоредбите на Наказателния кодекс, който предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5000 до 20 000 лева! Едва преди няколко дни беше задържан от полицията бракониер, убил десетки застрашени от изчезване птици и бозайници и в момента тече разследване по случая. За последните няколко години има още три случая на простреляни царски орли.

Простреляната птица е млада, маркирана от БДЗП с GPS/GSM предавател това лято в гнездо в района на град Елхово.

Предавателите дават възможност да се получава информация в реално време за точни географски координати на местоположението на птиците и да се следи тяхното състояние. Данните от сателитната и GPS/GSM телеметрия разкриват важна информация за вида, включително и за заплахите, които застрашават популацията му. Конкретният случай е пример за една от най-сериозните заплахи – незаконният острел.

- реклама -