Кралицата почина: вижте какво се променя след смъртта й

Кончината на кралица Елизабет II ще доведе до редица промени след смъртта й. Ето какви ще са те:

Националният химн ще се промени

Химнът „Боже, пази кралицата“ ще получи нови стихове или по-точно стари, предава БТА. Текстът отново ще гласи „Боже, пази краля“, както бе преди възкачването на Елизабет Втора на трона.

Полицаите ще имат нужда от нови униформи

Служителите на реда ще се нуждаят от нови значки на шлемовете си, където в момента стоят инициалите на Елизабет Втора. Подобна промяна ще бъде направена и с униформите на военните.

Принц Чарлз все пак ще бъде крал Чарлз 

При възкачването си на трона кралските особи могат да си изберат като свое кралско име всяко от личните си имена, информира „Бизнес инсайдър“, предава БТА.

Навремето, запитана какво име иска да носи като кралица, Елизабет Втора отговорила „Моето, разбира се, какво друго?“, разказват Артър Бусфийлд и Гари Тофоли.

Принц Чарлз можеше да стане „крал Филип“, „крал Артър“ (Артур) или „крал Джордж“. От резиденцията му обаче потвърдиха, че той е избрал името „Чарлз Трети“.

Принц Уилям ще стане принц на Уелс

Уилям ще стане принц на Уелс, поемайки досегашната роля на баща си.

Чарлз чака и се готви да застане на трона през целия си живот – той вече е на 73 години или доста над пенсионната възраст във Великобритания.

Камила, херцогинята на Корнуол, ще стане кралица консорт

Очакваше се Камила да бъде „принцеса консорт“, а не „кралица“. Но кралица Елизабет обяви през февруари 2022 г., че иска в бъдеще херцогинята на Корнуол да бъде известна като „кралица Камила“.

Може да има ново „бдение на принцовете“

По време на поклонението пред кралицата майка след кончината ѝ през 2002 година, внуците ѝ за кратко замениха гвардейците, стоящи на пост край ковчега. Нещо подобно се случва след смъртта на крал Джордж Пети.

Вероятно подобна почит ще бъде отдадена и на кралица Елизабет Втора.

По време на поклонението пред кралицата майка над 200 000 души засвидетелстваха почитта си. А мащабът на траура за най-дълго управлявалия английски монарх вероятно силно ще засенчи тези цифри.

След година ще има коронация

След определен период на траур, който може да продължи до една година, ще има коронация. Тя е силно церемониална и легитимността на Чарлз няма да зависи от нея, така че той може да реши и изобщо да се откаже от събитието. Ако обаче реши да не нарушава традицията, коронацията му ще се проведе в Уестминстърското абатство. И ще бъде водена отново от архиепископа на Кентърбъри.

Коронацията ще струва на Великобритания милиарди

Цялото събитие ще бъде предавано по телевизията и стриймвано онлайн. Из цялата страна ще има празненства подобно на кралската сватба на принц Уилям и Кейт Мидълтън през 2011 година.

Заради обявения национален празник за сватбата икономиката загуби между 1,2 и 6 млрд. бр. лири и коронацията може да има същия ефект. Наред с преките разходи за данъкоплатците за най-голямото церемониално събитие във Великобритания от 50-те години.

Няма веднага да се появят нови пари

Британските монети и банкноти носят лика на монарха, а портрети на Чарлз вече се подготвят.

Цялата парична наличност обаче няма да бъде заменена за една нощ. За това ще бъдат необходими няколко години, както сега по-старите банкноти и монети се изваждат от обръщение постепенно.

„Банк ъв Ингланд“ вече обяви, че парите с лика на Елизабет Втора остават законно платежно средство.

Паспортите и печатите също ще бъдат актуализирани

Дори пощенските кутии трябва да се обновят

След коронацията на кралицата инициалите ѝ предизвикаха негодувание в Шотландия и по-специално числото „Втора“, тъй като Елизабет Първа никога не е властвала над Шотландия. Тогава някои от пощенските кутии, на които инициалите ѝ са отбелязани, станаха обект на атаки и вандалски прояви.

Кралицата ще бъде увековечена

Четвъртата колона на площад „Трафалгар“ в Лондон в момента е заделена за временни статуи и творби на изкуството. Бившият кмет на столицата Кен Ливингтън обаче бе заявил, че според него „четвъртата колона е запазена за кралица Елизабет Втора“.

- реклама -