Кралица Елизабет простуда служба

Кралица Елизабет II сравни пандемията на коронавируса с чумата

Кралицата на Великобритания Елизабет II е призовала поданиците си да последват нейния пример и да се ваксинират срещу коронавируса. Текстът на коментарите, направени от Нейно Величество тази седмица по време на разговорите й с лидерите и участниците в програмата за масова ваксинация в Обединеното кралство, бе публикуван в четвъртък вечерта от агенция PA.

„Получаването на ваксината ви дава усещане за сигурност, което според мен е много важно. Освен това вярвам, че за хора, които никога преди не са били ваксинирани, това очевидно е трудно решение, но те трябва да мислят не само за себе си, но и за другите“, каза кралицата, отбелязвайки скоростта, с която са създадени ваксините, и успеха на ваксинационната програма на кралството, предаде Фокус.

Кралицата добави, че инжекцията „изобщо не е болезнена“ и е „напълно безвредна“, и сравни пандемията на коронавируса с чумата, както и битка с участието на цялото население на планетата. Както и през Втората световна война, каза тя, британците се обединиха пред общата заплаха.

На 9 януари Бъкингамският дворец обяви, че Елизабет II и съпругът й принц Филип са били ваксинирани срещу коронавирус. По правило информация за здравословното състояние на монарха и медицинските процедури, на които се подлага Нейно Величество, не се разкрива, но в този случай по решение на самата кралица е направено изключение.

Кампанията за ваксинация в Обединеното кралство стартира на 8 декември 2020 г. До 14 февруари, в съответствие с правителствените планове, 15 милиона души от особено уязвими групи от населението са получили първата доза от ваксината, на които се падат 88% от всички смъртни случаи сред заразените с коронавирус. Това са хора, живеещи в домове за възрастни и тези, които се грижат за тях, медицински и социални работници в контакт с болни, жители на страната над 70 години, както и хора с изключително лошо здравословно състояние. Във втората фаза на програмата за ваксинация, която трябва да приключи през май, всички жители на кралството на възраст над 50 години ще имат възможност да бъдат ваксинирани, а броят на ваксинираните ще надхвърли 30 милиона.

Към днешна дата са ваксинирани 18,7 милиона души – 28% от населението на кралството. До края на юли всички възрастни жители на страната ще имат възможност да получат ваксината. Засега кралството се ваксинира с лекарства от американската компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech, както и от британско-шведската компания AstraZeneca и Оксфордския университет. Според Националната статистическа служба на кралството 92% от жителите на страната възнамеряват да се ваксинират срещу коронавирус или вече са го направили, но делът на желаещите да се ваксинират е много по-нисък сред представителите на етническите малцинства.

- реклама -