Кралев за новите мерки срещу COVID: Има ли пилот в самолета?

Бившият спортен министър Красен Кралев остро коментира във фейсбук новите мерки срещу COVID в страната.

Вижте какво написа в социалната мрежа той:

 

Има ли пилот в самолета

Предизборният щаб на Румен Радев се подигра с българския спорт. Така могат да се разчетат наложените противоепидемични мерки на Стойчо Кацаров, засягащи сектора.

Оставям настрана твърденията на същия този Стойчо Кацаров за мерките, които бяха взети в началото на ковид пандемията миналата година. Всеки може да ги открие в интернет и да си направи извод какви хора управляват здравната криза в момента.

Заповедите на служебния здравен министър, касаещи сектор “Спорт”, са трудни за асимилиране, пораждат редица въпроси и дават възможност за различно тълкуване от всяко едно РЗИ.

Например:

?? Термин “спортни състезания с професионален характер “в българското спортно законодателство няма. Има състезатели аматьори и такива с професионални договори.

Точка 13 от заповедта на министъра гласи: Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановява, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти. Децата до 19 години, трениращи всеки ден, в какви състезания участват тогава-от аматьорски или професионален характер? Ако са от професионален, имат ли сключен договор за професионалисти или нямат? Ако не са професионални, значи затварят всички колективни спортове за юноши и девойки на закрито – баскетбол, волейбол, хандбал, футзал и т.н., включително и тези в по-ниските аматьорски групи за мъже и жени.

?? Спира ли се футболното първенство на ниво трета и четвърта лига, където играят аматьори. Там състезанията от “професионален характер” ли са или от аматьорски, след като в тях участват само и единствено аматьори. Мачовете ще се играят с публика или без публика?

??Спира ли турнира за купата на България по футбол, след като този кръг играят аматьори срещу отбори от Втора лига? И ако се класират, ще играят ли мачовете си срещу отбор от

Първа лига Момчетата на Мартин Стоев, които вчера станаха втори в света, ще могат ли да тренират след прибирането си, ако нямат професионален договор?! Световното първенство по волейбол за девойки до 18 години започва на 20 септември в Мексико. Те са аматьори. Този отбор може ли да тренира?

Ще бъдат ли компенсирани клубовете по баскетбол, волейбол и други колективни спортове, които остават без никакви приходи? Спират им се билетите, а школите трябва да хлопнат врати и да не прибират такси?

И още, и още…

!?Когато правителството на Бойко Борисов вземаше решения дали и какви мерки да бъдат приложени в спортния сектор, Министерството на младежта и спорта беше сред водещите ведомства при обсъждането им. Когато се издаваха заповеди имаше конкретика, всичко беше описано точка по точка. Всички мерки бяха разбираемо обяснени, а интересите на спортистите бяха защитени от държавата и ресорното министерство. Очевидно е, че в момента на никого в Спортната палата не му пука за спорта.

??Докато служебно назначеният се чуди дали е тъп или не, здравните власти се разпореждат със съдбите на спортистите без дори да се допитат до експертите в ММС.

!?Бюджетът на държавата ще се актуализира, но пари за спорт там няма, въпреки че с така наложени мерки, спортните организации ще бъдат едни от най-тежко засегнатите. Отговорността за това, че не са предвидени пари за сектора е на министъра, който трябва да защитава интересите на спорта.

??Олимпиадата мина. Но идва следващата Олимпиада. Предстоят един куп квалификации, световни и европейски първенства, на които сме домакини. Какво правим с тях?

!?Отговорите трябва да бъдат дадени веднага! Призовавам временно обитаващите Министерство на младежта и спорта отговорни фактори да не се крият зад гърба на Румен Радев и да се погрижат незабавно за интересите на сектора.

- реклама -