Красен Кралев, антитела, сертификат, дискриминация

Кралев: Властите да прекратят веднага дискриминационното отношение към преболедувалите!

Бившият министър на младежта и спорта Красен Кралев с позиция за отказа на здравните власти да признават високото наличие на антитела срещу коронавирусна инфекция като основание за издаване на здравен сертификат.

Кралев цитира становище на Комисията за защита от дискриминацията, в която се призовава заповедта на Стойчо Кацаров, която дискриминира хиляди преболедували инфекцията у нас, да бъде променена.

Ето какво написа Красен Кралев в социалната мрежа:

„Заповедта на Кацаров за въвеждане на задължителен “зелен сертификат” е дискриминационна към огромна част от българските граждани! Хората с изграден имунитет след преболедуване на коронавирус са действително дискриминирани от тази заповед.

Комисията за защита от дискриминация препоръчва на министъра на здравеопазването да преразгледа и прецизира заповедта си за зеления Covid сертификат.

В становище на комисията се посочва, че непропорционалното и нееднакво третиране на всички лица, независимо от здравния, имунизационния или какъвто и да било друг статус, чрез въвеждане на изискването за наличие на „зелен сертификат“, следва да бъде съобразено с принципа на пропорционалност, като мерките бъдат навременни, обществено необходими и социално оправдани.

Смисълът от ваксинирането е да се образуват антитела в организма. Защо тогава не се признават антителата, придобити след преболедуване на COVID, след като в повечето случаи вече имаме изграден клетъчен имунитет, който предпазва организма за по-дълъг период от време? Защо хора с изграден имунитет трябва да се ваксинират? Не е важно преди колко време си преболедувал, а колко е количеството на вирус неутрализиращите антителата в кръвта ти. Има много хора, които са прекарали заболяването преди повече от 12 месеца, но все още имат достатъчно високи нива на антитела в организма си. Медицинските лице предупреждават, че има вероятност да се предизвика свърхимунен отговор в организма на тези хора, който може да бъде с фатални последици.

Призовавам здравните власти да прекратята незабавно дискриминационното си отношение към вече преболедувалите ковид! Абсолютно наложително е за издаване на „зелен сертификат“ да се признае и тестът за антитела-този модел успешно се прилага в Австрия. Настоявам да се вземат адекватни мерки за допускане до обществения живот и на тези граждани, за които не е препоръчително да се ваксинират, поради заболявания и препоръки на лични лекари и специалисти.“

- реклама -