Красен Кралев, Радев, БФС Кралев, заповед, спортни мероприятия, забрана Красен Кралев, спортове, открито, плувни басейни, мерки

Кралев: Премиерът ще помогне на Левски при смяна на собствеността

Премиерът на България Бойко Борисов ще помогне на Левски, но само след смяна на собствеността на клуба. Това обяви спортният министър Красен Кралев пред bTV.

По-рано днес фенове на сините изпратиха писмо до Борисов, в което искат или държавата да позволи на досегашния спонсор на клуба „7777“ да продължи да финансира отбора, или държавата да кредитира клуба, за да го спаси от фалит. Ситуацията на „Герена“ е критична и до две седмици трябва да се намери изход от кризата.

„До момента не ми е известно да има смяна на собствеността в Левски. Когато има нещо реално, то трябва да бъде обявено. Премиерът многократно е заявявал, че иска да помогне на Левски, но при смяна на собствеността“, коментира Кралев.

Спортният министър говори и за подновяването на футболното първенство в страната. Според него то може да се случи на 5 или 12 юни при специални мерки за безопасност и пред празни трибуни.

Кралев: БФС трябва да възстанови 144 000 лева на държавата

Министерството на младежта и спорта иска Българския футболен съюз да възстанови 144 510 лева от отпуснатите средства за развитие на Детско-юношеския футбол и организирането на Европейското първенство за юноши до 17 години в Бургас.

Проверката на ММС започна в края на 2019-а и е установила нарушения при изразходването средствата. „Проверката приключи отдавна, водим кореспонденция с БФС на тази тема. Становището на нашите експерти е, че БФС трябва да възстанови 144 510 лв на Министерството на младежта и спорта. Проверката обхвана 11 договора на стойност 5 642 000 лв за период от 2015 до 2018 година. Провериха се няколко такива програми, едната е за средства, отпуснати за развитие на Детско-юношеския футбол, с които бяха закупени екипи на децата. Всички 591 клуба, освен един, потвърдиха, че са получили екипите, които са с нужното качество. От сумата, която отпуснахме за Европейското първенство по футбол за юноши през 2017 година, БФС трябва да възстанови 142 хиляди лева, заради по-дълги период на наемане на стадиона на Черноморец от нужното“, обясни Кралев.

„Възраженията на Футболния съюз са, че от УЕФА са искали 24-часово наемане на съоръженията, което ние признаваме, но няма как да признаем по-дългия срок. От тук-нататък има два пътя – или БФС ще приеме нашата констатация и ще възстанови сумата, или ако не я приемат и възразят, съдът ще реши кой е прав“, допълни той.

„Прокуратурата си води собствено разследване, нашият доклад е даден на вътрешния министър“, завърши Кралев.

- реклама -